Obama: “Netanyahu çok güçlü, Abbas çok zayıf”

ABD Başkanı Obama, İsrail Başbakanı Netanayhu’nun gittikçe güçlenen profili ile Filistin lideri Abbas’ın daha zayıf olmasının barışın sağlanmasında engel teşkil ettiğini belirtti

Dünya
13 Ağustos 2014 Çarşamba

ABD Başkanı Barack Obama, New York Times gazetesi uluslararası ilişkiler köşe yazarı Thomas Friedman ile yaptığı röportajda İsrail-Filistin barışının öncelikle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Filistin lideri Mahmud Abbas’tan başlaması gerektiğine dikkat çekti.

Cuma günü yazılı basında ve medyada çıkan röportajda Obama, İsrail-Filistin barışı için ‘liderlerin yarının ötesine bakmasının’ ve ‘daha uzun vadeli bir bakış açısının’ gerekliliğini vurguladı.  ABD Başkanı, “Mevcut duruma bakıldığında Netanyahu özellikle son dönemde Gazze’de yaşanan olaylardan dolayı gittikçe daha güçlü bir konuma geldi. Buna karşılık Abbas bir takım kararlar almakta çok zayıf kalıyor. Bu da Mısır eski Cumhurbaşkanı Enver Sedat ya da İsrail’in eski Başbakanları Menahem Begin veya Şimon Peres’in yaptığı gibi barışın sağlanması için gerekli cesur kararların alınmasını zorlaştırıyor,” dedi.

Obama,  İsrail’in askeri gücünden dolayı hayatta kalması konusunda herhangi bir endişesi bulunmadığını fakat nasıl hayatta kalacağı, demokratik ve sivil geleneklerini nasıl koruyacakları konusunda endişeleri olduğunu ifade etti. İsrail’in Filistinlilerle barış içinde yaşamanın yollarını bulması gerektiğini, eğer İsrail Devleti, üzerine kurulduğu değerleri korumak istiyorsa Filistinlilerin de toprak, ev, mahalle gibi meşru hakları olduğunu kabul etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.