IŞİD’ten kaçan 17 aylık bebek İsrail’de kalp ameliyatı oldu

Ailesi Irak’tan kaçan 17 aylık Wisam bebek, Ortadoğu’daki mezhep kavgalarından ve Sünni görüşlü radikal terör örgütü IŞİD’in yaptıklarından bihaber Tel Aviv’deki Wolfson Tıp Merkezi’nde başarılı bir kalp ameliyatı oldu.

Dünya
14 Ağustos 2014 Perşembe

Wisam bebek dünyanın en problemli bölgelerinden Irak’ta Yezidi bir aileye kalbinde doğuştan gelen bir problem ile doğdu.

Ancak Kürt asıllı ailesinin ne onu ameliyat ettirecek maddi imkanı, ne de savaşın yıktığı ülkesinde böylesine karmaşık tıbbi  bir müdahaleyi yapacak hastane vardı.

Çaresiz kalan aile bir yanda IŞİD terörü dolayısı ile kendi hayatlarından endişe ederken diğer yanda yeni doğmuş bebeklerinin sağlık problemine çare arıyorlardı.

Ancak Wisam bebek,  Irak’taki tüm Yezidi nüfusunu tehdit eden, yakaladığı tüm esirleri acımasızca infaz eden IŞİD’e ve ciğerlerini nefessiz bırakan kalp hastalığına rağmen yaşama tutunmayı başardı.

İki ay evvel İsrail’e sığınan ve  hastanede ameliyat için gerekli büyüme olgunluğuna ulaşması beklenen bebek 7 saat süren bir ameliyattan sonra hayata döndü.

Ameliyatı yapan Kalp uzmanı Operatör Dr. Lior Sasson bebeğin ameliyat sonrası  hızla iyileştiğini belirtti. 

Babası ile birlikte İsrail’de bulunan Wisam bebeğin tüm ameliyat masrafları bir Yahudi kuruluşu olan ‘Bir Çocuğun Kalbini Kurtar Derneği’ (Save a Child's Heart Foundation)  tarafından karşılandı. 

Bir Çocuğun  Kalbini Kurtar Derneği, ırk dil ve din gözetmeksizin dünyada kalp hastalığı ile doğan çocuklara yardım eli uzatıyor. 

Dernek ve Wolfson Tıp Merkezi, Gazzeli ve Batı Şerialı kalp hastası çocuklar için hastane içinde özel bir klinik kurmuş.

Filistinli çocuk hastalar bu kliniğe periyodik olarak gelip muayene olabiliyor ve gerektiği takdirde ameliyatları ücretsiz yapılıyor. 

Son İsrail-Hamas çatışması dolayısı ile periyodik olarak  kontrol edilmesi gereken çocukların muayeneleri ancak üç hafta sonra yapılabildi.