Irak: Al Maliki sonunda istifa etti

Irak’ta başbakanlık görevinde bulunan Maliki ve kurduğu hükümet uzun bir süredir Irak halkı içinde bulunan değişik etnik grupları temsil etmekte yetersiz kalmakla suçlanıyordu.

Dünya
15 Ağustos 2014 Cuma

ABD Dışişleri Bakanlığı daha evvel yaptığı çeşitli açıklamalarında, Irak’ta her kesimi temsil edecek bir hükümetin kurulamamış olmasını, ülkedeki siyasi kaosun sebebi olarak gösteriyordu.

AP ajansının haberine göre, Maliki’nin istifası ülkede özellikle Müslüman Sünni  kesimlerde büyük bir rahatlamaya sebep oldu.

İstifa haberinden sonra AP mikrofonlarına konuşan bir Iraklı duygularını şöyle özetledi: “ Tek isteğimiz Irak’taki tüm değişik toplumlara saygı duyan ırkçı bir kafa yapısı ile karar vermeyen, her azınlığa eşit davranan bir hükümet.” 

Perşembe günü Irak ulusal TV’sinde bir veda konuşması yapan Maliki, istifasının nedenini şöyle izah etti: “Irak’ta adeta kitlenmiş siyasi sistemi çözmek yeni ve Irak topraklarında daha etkili olacak bir hükümet kurulması için görevimi bırakıyorum.” 

Maliki’nin istifa konuşmasında görevini devrettiği yeni Başbakan Haider Al Abadi’den ‘kardeşim’ olarak söz etmesi de dikkat çekti.