Yatırımcı- girişimci ekseninde Türkiye-İsrail işbirliği

Türkiye-İsrail arasında yatırımcı-girişimci ekseninde bir köprü kurmak vizyonuyla çalışmalarını sürdürmekte olan ONEN Consultancy yöneticisi Çağdaş Önen ile Tel Aviv Üniversitesi Girişimcilik Merkezi (StarTau) ev sahipliğinde Tel Aviv’de eylül ayında düzenlenecek, uluslararası katılımcıların yanı sıra Türkiye’nin de katılacağı organizasyonu, amaçlarını ve aktivitelerini konuştuk

Vedat LEVENT Ekonomi
27 Ağustos 2014 Çarşamba

International Business Week DLD (Tel Aviv) hakkında bilgi verebilir misiniz?

International Business Week (IBW) DLD, Tel Aviv Üniversitesi Girişimcilik Merkezi (StarTau) ev sahipliğinde, 13-20 Eylül tarihlerinde Tel Aviv’de düzenlenecek, Türkiye’ye ek olarak uluslararası katılımcıların da yer alacağı bir organizasyondur.

Organizasyonun en temel amacı, ‘Start-up Nation /Girişimci Ülkesi’ olarak tanımlanan İsrail’in girişimcilik ekosistemi hakkında Türk girişimcilere, iş adamlarına, yatırımcılara ve bu alanla ilgilenen profesyonellere bir vizyon sunulması, ‘Start-up Nation’ kavramının bizzat yerinde deneyimlenmesini sağlamak. Bu organizasyona katılmak isteyenler Ağustos ayının sonuna kadar baş vurabilirler.

‘Start-up Nation / Girişimci Ülkesi’ kavramını biraz daha açabilir misiniz?

Esasında bu üzerine çok uzun konuşulacak bir kavram. Bugün 7,8 milyonluk nüfusa sahip olan İsrail, Japonya, Çin ve İngiltere’den daha fazla sayıda girişimci şirket çıkartmış, 2012 yılında teknolojik anlamda bu şirketlerin aldığı yatırım 1,9 milyar dolarla bir anlamda rekor kırmıştı. Bu başarı hikâyesi, başta bölgemiz olmak üzere dünyada birçok ülkeye referans oldu.

Bu noktada ilgilenen okuyucular için Dan Senor ve Saul Singer tarafından yazılmış ‘Start-up Nation’ kitabını şiddetle tavsiye ederim.

International Business Week (IBW) kapsamında ne gibi aktiviteler olacak?

Öncelikle organizasyonumuza, Startup Genome Report tarafından ‘Girişimcilik Ekosistemi Şehirleri’ sıralamasında ikinci sırada yer alan Tel Aviv’den başlıyor olacağız. Tel Aviv’de geçireceğimiz zaman boyunca girişimcilerle tanışma ve iş fikirlerini dinleme, Tel Aviv Üniversitesi Girişimcilik Merkezi ve Teknoloji Transfer Ofisi ziyaretleri, girişim hızlandırma programları (accelerator) ve kuluçka merkezlerini ziyaret, uluslararası firmaların araştırma ve geliştirme merkezlerine saha gezileri olacak. Tel Aviv’de 16-17 Eylül tarihlerinde düzenlenecek uluslararası DLD Konferansı ve Cyber Conference etkinliklerine beraber katılacağız.

Organizasyonun ikinci yarısında ise Kudüs’e geçerek, İsrail hükümetinin küçük ve orta ölçekli işletmeler ve girişimcilere verdiği destekleri yerinde göreceğiz.

Networking etkinliklerine ek olarak, Tel Aviv ve Kudüs’te turistik gezilerle de bu iki güzel şehri yakında tanıma şansımız olacak. Bu anlamda gerek iş bağlantısı kurma, gerekse de turistik anlamda bütünsel bir programla katılımcılarımıza unutamayacakları bir organizasyon vaat ediyoruz.

Tel Aviv Üniversitesi Girişimcilik Merkezi’nin (StarTau) rolü nedir?

2009 yılında kurulan Tel Aviv Üniversitesi Girişimcilik Merkezi, girişimcilere mentorluk desteği vermekte, melek yatırımcı ve risk sermayedarlarıyla ile girişimciler arasında köprü kurmakta, özel sektör ve kamu sektörüne yönelik girişimcilik temelli çalışmalarda bulunmakta. StarTau, UBI Index Raporu’na göre dünyadaki en iyi akademik temelde inkübasyon sunan ilk yirmi beş kurum arasında yer alıyor. Bu bakımdan İsrail’in girişimcilik ekosisteminde çok önemli bir yere sahip.

 

ONEN Consultancy ve sizi biraz daha yakından tanıyabilir miyiz?

ONEN Consultancy olarak Tel Aviv Üniversitesi Girişimcilik Merkezi’nin Türkiye’deki tüm çalışmalarında kendilerine destek vermekteyiz. Buna ek olarak, StarTau’nun düzenlediği tüm etkinliklere katılmaktayız ve şirket yöneticisi olarak girişimcilik yarışmalarında jüri olarak görev almaktayım.

ONEN Consultancy, Türkiye-İsrail arasında yatırımcı-girişimci ekseninde bir köprü kurmak vizyonuyla çalışmalar sürdürmekte. Tarihi bağlara sahip, gerek kültürel gerekse coğrafi anlamda birbirine yakın olan iki ülkenin bu alanda kurulacak bir köprüyle başta bölgemiz olmak üzere dünyaya bir model olabileceğine inanıyoruz.

‘Girişimci Katalizörü /Start-up Catalyst’ olarak konumladığımız ONEN Consultancy, özellikle uluslararası ölçeklenebilir iş fikrine sahip erken dönem girişimcilere, bu alanda global başarı hikayelerine sahip iş ortaklarımızla ve ekibimizle destek vermekte. Buna ek olarak girişimcilere ve yatırımcılara ihtiyaç duyabilecekleri pazarlama, yatırım bulunması, iş geliştirme olanakları, yatırımcı sunumu rehberliği gibi alanlarda hizmet sunmaktadır.  StarTau ile yaptığımız çalışmaların yanı sıra, Herzliya (Tel Aviv) merkezli İsrail’in en büyük şirketlerinden Inkod Hypera ile de stratejik ortaklık yapmaktayız. Gerek IBW organizasyonu gerekse bu alanda destek ihtiyacı duyanlar benimle [email protected] adresimden iletişim kurabilirler.