ADL’den Erdoğan’a teşekkür mektubu

İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (Anti-Defamation League- ADL), Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir mektup göndererek, Yahudi Cemaati başta olmak üzere kapsayıcı bir toplum oluşturmak amacıyla gösterdiği çabalardan dolayı teşekkür etti

Dünya
10 Eylül 2014 Çarşamba

İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (Anti-Defamation League- ADL)Başkanı Abraham Foxman cuma günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a açık bir mektup göndererek, Yahudi Cemaati başta olmak üzere kapsayıcı bir toplum oluşturmak amacıyla gösterdiği çabalardan dolayı teşekkür ederek Erdoğan’ın liderlik becerilerini övdü. Mektupta ayrıca Gazze savaşı döneminde hükümetin İsrail’e yönelik ağır eleştirilerine de cevap verildi.

ADL’nin gönderdiği mektupta, “Sayın Cumhurbaşkanı, mektubunuzda yazdıklarınız dolayısıyla yüreklendik. Antisemitizme olan karşıtlığınızı hızlı bir şekilde ortaya koydunuz ve ayrımcılığa karşı, dini, etnik ve diğer farklılıkları kabul eden bir toplum anlayışını öne çıkarmaya bağlı olduğunuzu söylediniz. Türkiye Yahudilerinin güvenliğine olan bağlılığınızı içtenlikle karşılıyor ve takdir ediyoruz. Mektubunuzda Yahudi toplumuna verdiğiniz büyük değeri gösteriyorsunuz. Sizin de belirttiğiniz gibi eleştiriler, Türk halkı ve Yahudi halkı arasındaki var olan dostane ilişkileri etkilemeden, ayrıca değerlendirilmeli. Bu duyguyu kucaklıyor ve diyalogu sürdürmek istiyoruz,” ifadelerine yer verildi.

Foxman, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan aldıkları mektubu paylaşırken “Erdoğan’ın Türkiye’nin kapsayıcı bir toplum olması yönündeki liderliğine saygı duyuyoruz. Ancak İsrail’i eleştirmenin önüne hâlâ antisemitizm argümanı ile engel konduğunu düşünüyor. Ayrıca İsrail’in camii ve hastaneleri de maksatlı olarak vurduğuna inanıyor,” dedi.

ADL ile Erdoğan arasındaki mesajlaşma cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra başlamıştı. ADL, Erdoğan’ın seçim zaferinden sonra Türkiye’de herkesi kapsayıcı ve kabullenici bir atmosfer yaratma isteğini dile getirdiği konuşmasının ardından bir tebrik mesajı göndermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da 21 Ağustos’ta bu mesaja yanıt olarak Washington Büyükelçiliği aracılığıyla bir mektup göndermiş, Türkiye’deki Yahudi Cemaati’ne yönelik yapılacak hiçbir saldırıya müsamaha edilmeyeceğini, Yahudilerin de en az diğer azınlıklar kadar Türk vatandaşı olduklarını ve Gazze olayları nedeniyle toplumda oluşan hassasiyetten dolayı hiçbir şekilde antisemitizmi besleyecek herhangi bir oluşuma izin verilmeyeceğini belirtmişti. Erdoğan, “Gazze’deki insani trajediye olan tepkimiz Türk-Yahudi dostluğu ve Yahudi vatandaşlarımıza olan duygularımızdan bağımsız değerlendirilmelidir,” demişti.

Ancak Erdoğan mektubunda İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını eleştirmenin antisemitizm olarak değerlendirilemeyeceğini ve bunun Ortadoğu’da yaratılmak istenen demokrasi kültürünü engelleyeceğini dile getirmişti.