Yeni bir yaşam kaynağı: Or Yom

Hasköy’de tarihi binasında yıllarca hizmet veren İhtiyarlara Yardım ile Şişhane’deki binasında aynı faaliyeti sürdüren Matan Baseter Barınyurt planlı bir entegrasyon döneminden sonra Or Yom ismiyle tek vücut esasıyla faaliyete geçti. Yeni bir başlangıç yapan Or Yom’u, bu süreçte büyük emek sağlayan yöneticilerinden dinledik

Ester BÜYÜKABOLAFYA Toplum
10 Eylül 2014 Çarşamba

Günden güne değişen ekonomik şartların yönlendirmesi ve gelirlerin daha verimli olarak kullanılması amacı ile yıllardır aynı amaç için çalışan iki kurumumuz tek çatı altında, yeni bir isimle, yeni bir heyecanla, yeni bir adım attı.

Hasköy’de tarihi binasında yıllarca hizmet veren İhtiyarlara Yardım Derneği (Moşov Zikinim) ile Şişhane’deki binasında aynı faaliyeti sürdüren Matan   Barınyurt çok planlı ve özel hazırlıklarla sürdürülen bir entegrasyon döneminden sonra Or Yom (gün ışığı) ismiyle tek vücut esasıyla faaliyete geçti.

Yeni bir heyecan, yeni bir düzen esasıyla mükemmeliyete yakın bir ortamda iki kurumun tecrübeli eski yöneticileri iş başı yaptılar.

Bu birleşmenin başkanlık konumunun ilk yılını İYD eski Başkanı Hayim Küçük, ikinci yılını ise Barınyurt eski Başkanı Selim Nahmiaz üstlendi. Bu başkanlık sistemi bile tüm gönüllülerin ortama eşit ve paylaşımcı bir ruhla baktıklarını gösteriyor. Bu geçiş süresi beklendiği gibi kolay olmayacaktı. Bu sürecin oluşmasında iki kurumun gönüllüleri el ele vererek aktif rol oynadılar. Ekipten Nora Uyar, hanımlar komisyon başkanlığı, Beki Muaraf halkla ilişkilerden sorumlu yönetim kurulu üyeliği, Viki Özromano genel sekreterlik, Vivi Şebi sağlıktan sorumlu yönetim kurulu üyeliği görevlerini üstlendiler. Yeni oluşumun işlemesinden sorumlu olan Violet Aroyo’nun çabaları mükemmeliyeti hızlandırdı. Oryom ‘un saymanlık görevini de Moiz Romano üstlendi. Bu yönetim kurulu üyeleri iki eski kurumundaki tecrübelerini, günümüzün değişen ve artan ihtiyaç ve tespitleriyle birleştirerek daha uygar ve mutlu bir yaşam seviyesi yaratmaya çalışıyorlar.

Bize biraz birleşme sürecini anlatır mısınız?

Hayim Küçük: Yeni ortam heyecanı ile uzun bir hazırlık dönemi geçirdik. Pansiyonerlerimizin evlerini aratmayacak kadar rahat, güzel bir ortam yaratmak için uzun bir tadilat dönemi yaşadık. Pansiyonerlerin taşınması tamamlandığı anda artık beş yıldızlı konforda ve modernlikte bir huzurevi yöneticisi olduğumuzu hissettik. Pansiyonerlerimizin tüm ihtiyaçlarını en küçük ayrıntısına kadar düşündük. Ve artık gördüğünüz Or Yom ‘u hazırladık.

Or Yom’un hayata geçmesinde bize destek olan başta cemaat başkanımız olmak üzere tüm cemaat yönetimine ve Or Yom’un yönetim kurulunda görev alan arkadaşlara teşekkür ediyorum.

Oryom Huzurevi’nin amacı nedir?

Selim Nahmiaz: Or Yom Huzurevi Neve Şalom Vakfı’na bağlı olarak hizmet veriyor.

Amacımız, toplumumuzda ekonomik sıkıntı içinde olan, kimsesiz veya yaşlı insanları bir araya toplayarak yeniden bir ev yaşam ortamı sağlamak. Bu amacı en iyi şekilde gerçekleştirmek için binamız her şeyi ile yenilendi. Yenilenen odalar, mobilyalar, elektrikli eşyalar ve sağlanan konfor tüm pansiyonerlerimizin mutlu bir yaşam sürdürmeleri için yapıldı.

Or Yom’da yaşamı biraz anlatır mısınız?

Nora Uyar: Pansiyonerlerimizi barındırmanın dışında sosyal ve kültürel etkinliklerimize katılmaları için onları teşvik ediyoruz. Pazartesi günü gelen gönüllü arkadaşlarımıza Tora sohbetleri, perşembe günü bingo gibi çeşitli çekiliş oyunları gerçekleştiriyoruz. Cuma günü el becerilerine öncelik veriyoruz; Örgü, boya, kumaş ve düğme gibi materyaller ile yeni şeyler üreterek yaşamdan kopmamaları için gönüllüler ile pansiyonerler el ele birlikte vakit geçiriyoruz. Birlikte geçirdiğimiz vakitlerde ürettiğimiz el becerilerini gelen ziyaretçilere sergiliyoruz. Cumartesi sabahları sinagogumuzda şabat dualarına katılımları için destekliyoruz. Ayrıca bayramlarda ve pansiyonerlerimizin mevcut dualarını sinagogumuzda yapmaları için onlara birlikte katılımlarını sağlamaktayız. Hobi odamızda bezik, tavla, iskambil oynama ve televizyon izleme imkânının yanında, bu odada kitap, gazete okuma imkânı da bulunuyor. Ayrıca o odanın bir köşesine küçük bir mutfak yapmayı planladık. Mutfak bölümünde isteyenlerin el becerilerini geliştirme amaçlı küçük bisküviler ve kurabiyeler ile muffin yapıp pişirme imkânları da olacak.

Gönüllü hanımlar sabah geldiklerinde sabah kahvaltısını bitiren pansiyonerleri odalarında ziyaret ederler. Kahvaltı sonrası karşılıklı kahve sohbetleri yaparlar. Bu kahve sohbetleri apartmanda komşuya sabah kahvesine giden komşular misalidir.

O gün hangi gönüllüler gelmiş ise o günün faaliyetini yaptırır. Öğlen hazırlanan yemeğin servisinde yardımcı olup dileyenler pansiyonerlerle birlikte yemek yerler. Yemeğin ardından gelen dinlenme saatinden sonra, beş çayı ve kurabiye saati ile sohbetlere devam ederler. Gelen çoğu gönüllü arkadaşımız görevlerine hizmet vermek amacıyla başladıklarını zaman içinde yaptıklarından manevi olarak büyük kazanç sağladıklarını ifade ederler.

Sağlık sorunlarını nasıl hallediyorsunuz?

Vivi Şebi: Huzurevimizde sekiz hemşire, on iki hasta bakıcı ve aile hekimimiz bulunuyor. Onların öncülüğünde de bir ekibimiz mevcut. Doktor, ilaç tahlilleri rutin olarak tarafımızdan karşılanıyor. Zaman zaman cemaatimizin önde gelen konumlarında uzman değerli doktorlarımızdan da destek alıyoruz. Her pansiyoner, ayrı ayrı, sağlık durumlarını gösteren kartoteksler ile gözlem altına tutuluyor. Diyabetik olanlar için özel menü hazırlanıyor. Menüler tamamen doktor kontrolünde ve mutfak sorumluları ile ortaklaşa hazırlanıyor. Onların sağlığını bozmayacak diyabetik pastalar ve kurabiyelerle çay saatleri düzenliyoruz. Sağlık ekibimizin durumlarını huzurevimizde barınmalarına uygun görmedikleri pansiyonerlerimizi Balat Or-Ahayim Hastanesi’nde tedavi ettiriyoruz.

Huzurevimizde hastalarımızın hareket ve fiziksel fonksiyon bozuklarının ortadan kaldırılması veya iyileştirilmesi amacıyla fizyoterapi odası oluşturduk. Doktorumuz ve hemşirelerimiz gerekli tedavi programını oluşturup bu odada uyguluyorlar. Hastaların tedavisinde gönüllü sağlık ekibimizin motivasyonu ve doktorun işbirliği ile tedavilerde iyi sonuçlar almaktayız. Haftada iki, sabahları zinde olanlar için aletli jimnastik hareketleri yaptırıyoruz. Gönüllülerimiz ile hastaneye giderek hasta yatan pansiyonerlerimizi de ziyaret ediyoruz. Sağlık sorumluları olarak pansiyonerlerle bire bir görüşüp, sağlık sorunlarını dinleyip, çareler üretmeye çalışıyoruz.

Buradaki giderleri nasıl karşılıyorsunuz?

Moiz Romano: En büyük gelirimiz bağış severlerimizin bağışları. Nişan, düğün ve bayram tebrik kartları, taziye kartları, yakıt, su, elektrik, gıda katkı payı plaketleri, eş pansiyoner yardımı da gelirimizin arasında. Yakında başlayacak olan limmud yemekleri de gelirlerimize destek verecek. 

Or Yom ismi nereden geliyor?

Violet Aroyo: Or ‘ışık’, yom ‘gün’ anlamına geliyor. Pansiyonerlerimize ışık vermesini istedik. Nasıl ki insanlar doğarken ışık ile doğuyor ise, ilerideki yaşamlarında da pansiyonerlerimizin daima ışığın içinde olmalarını temenni etmekteyiz. Bu amaçla onlar için ‘Or Yom’ diyoruz.

 

Eş pansiyoner geliri ne demektir?

Moiz Romano: Yaşlılara son dönemlerinde rahat edebilecekleri, güvenli, kendilerini yalnız hissetmeden yaşayabilecekleri bir çatı yaratmaya çalıştık. Bütün bunlar bağış severlerin katkıları ile oldu. Eş pansiyoner projesi pansiyonerlerin senelik masraflarının karşılanması için oluşturulmuş bir yardımlaşma biçimi. Bu yardımlaşmada bir veya birkaç yaşlının giderlerine katkıda bulunabilir ya da bir arkadaşınızla bu masrafları paylaşabilirsiniz. Bu yardımlaşma sonucu Or Yom Huzurevi’nin giriş panosundaki plaketlere bağış severin isimleri yazılmaktadır. Daha küçük miktarda destek olmak isteyenler için elektrik, su ve yakıt katkı payı gibi plaketler de mevcut. Bu çatının sürekli ayakta kalabilmesi için yeni eş pansiyoner projesine destek verenlerin artması ve bağış severlerin desteği ile mümkündür. Kısa vadede yeni projeler tasarlayarak gelir kaynaklarımızı çoğaltmak için çalışmalar yapmaktayız. Bağış severlerin maddi ve manevi katkıları bize güç verecek pansiyonerlerimizin yaşamlarını sürdürebilmelerini sağlayacak.

Haydi hepimiz bir ışık tutalım Or Yom‘a...