Faaliyetlerine 2013 yılında başlayan, farklı yaş gruplarına yönelik farklı konulardaki konferans, program ve etkinliklerini tüm seneye yayan 70 Pencere-Shivim Panim, 2014 Büyükada Yaz Programı’nı tamamladı. İşte programın kısa bir özeti
Büyükada Sinagogu’nda düzenlenen konferanslar; katılımcılara kısa açık ve kolay anlaşılır bilgiler sunarken, konuşma sonundaki sorular, samimi bir tartışma ve öğrenme ortamı yarattı. Biz de konuşmacıları ve anlattıklarını sizler için özetledik
⎩ CHAYA CHITRIK:
Chaya Chitrik, 70 Pencere Shivim Panim çatısında hem konuşmacı, hem gençlik programı JLI Teens Yetkili Eğitmeni olarak yer alıyor.
10 Temmuz’daki ‘Erdemli Kadın, Yahudi Kadını: Onun Değeri İncilerin Değerinin Çok Üstündedir’ konuşmasında Chitrik, önce Yahudi kadınına ait özel olarak verilen üç mitsva’dan bahsetti. Şabat mumlarını yakmak, Bet Amikdaş zamanlarında Koenlere verilen parçanın anısına halla’dan bir parça ayırarak duasını etmek ve mikve’ye girmek. Chitrik, bu mitsvaların arkasında yatan derin anlamı ve kadınların hayatına neler kattığını gerçek hayattan örneklerle anlattı. Büyükada’da bir mikve olmasının ne kadar önemli olduğunu, denizin de mikve yerine geçmesine rağmen, sinagog bünyesinde bulunan bir mikve’nin, kadınların özel hayatının mahremiyetini koruduğu için özel önem taşıdığını belirtti. Daha sonra mikve mitsvasına ait detayları kolay anlaşılır ve rahatça uygulanacak şekilde açıkladı.
Chaya Chitrik ayrıca yaz boyunca ‘12 Yaş Kızlar - Yahudi Kadınlarını Sanat ile Anlamak’ çalışması ile her hafta Sara, Rivka, Rahel, Lea gibi Yahudi tarihinden bir kadını ele alıp her kadının özelliklerinin, resimler, balonlar, mum süslemeleri, halla pişirme gibi eğlenceli ve öğretici çalışmalarla deneyimlenmesini sağladı.
Chaya Chitrik ayrıca gençlik programı JLI Teens’in yüzden fazla şehirde yaz dönemi boyunca aynı anda yapılan ‘Aman Tanrım! Gerçek ile Hayal; Mantık ile İnanç Karşı Karşıya’ çalışmasını da 14-19 yaş gençler ile tamamladı.
⎩ LEA CİBİLİ:
13 Temmuz’da konuşma yapan Lea Cibili, ‘ Bizleri ve her şeyi yaratan Tanrı, içimizden geçenleri, ihtiyaçlarımızı, isteklerimizi bilmiyor mu? Neden dua ediyoruz?’ sorularına cevap ararken Tefila ile duanın farkından bahsetti. Tefila’nın, bağlanmak, Tanrı’ya bağlanmak anlamına geldiğini, duanın ise Tanrı’ya bağlanma yollarından sadece biri olduğunu anlatırken, Tefila’yı sadece dua olarak çevirmenin, kelimenin anlamını layığıyla ifade edemeyeceğini vurguladı.
Lea Cibili, ayrıca yaz boyunca Şabat günleri düzenli olarak Hesed LeAvraam Sinagogu’nda açıklamalı ve interaktif Tora sohbetleri düzenledi.
⎩ RUTY MODİANO:
17 Temmuz’da mikrofonun arkasında Ruty Modiano vardı. Konusu ise, ‘Yemeğe kattığımız bir tutam sevgi, eşimize sevgi, çocuklarımıza sevgi, Tanrı’nın tüm yarattıklarına sevgi, Tanrı ile aramızdaki sevgi, kendimizi sevmek,’ idi.
Ruty Modiano konuşmasına başlarken, sevgisiz yaşayamayacağımızı ama sevgiyi tanımlamanın aslında ne kadar zor olduğunu anlattı. Farklı yaşlarda, farklı kültürlerde, farkı süreçlerdeki kişilerin sevgiyi farklı şekillerde tanımlayabileceklerini ifade etti. O zaman sevgi nasıl tanımlanabilir sorusuna da farklı Rabi ve Yahudi bilgelerin görüşlerinden bölümlerle cevap verdi. Rabi Eliyau Dessler’in, sevgiyi, ‘vermek’ olarak tanımladığını, Rabi Akiva’nın, ‘Arkadaşını kendin gibi sev’, Şlomo Ameleh’in ‘Sevgi, kusurları kapatır’ dediğinden bahsetti. Ruty, II. Bet Amikdaş’ın sinat hinam-sebepsiz nefret yüzünden yıkıldığına da değindi. Yahudilerin sebep olmadan birbirlerinden nefret etmelerinin, Tanrı’nın Varlığı; Şehina’nın oradan ayrılmasına ve bunun sonucu olarak Bet Amikdaş’ın yıkılışına sebep olduğunu ve hayatımızın her anında, düğün gibi hayatımızın en mutlu anlarında bile bunun yasını tuttuğumuzu vurguladı. Bunu düzeltmek için yapmamız gerekenin ise, sebepsiz nefretin yerine sebepsiz sevgiyi koymak, her birimizin özel olduğunu, birbirimize bağlı olduğumuzu idrak ederek yapabileceğimizin en iyisini yapmak, vermek ve sevmek olduğunu belirtti.
⎩ ROY SHASHA:
9 Ağustos’ta Roy Shasha, ‘Rabi’ler Tora’yı rastgele mi yorumluyor? Tora yorumlama tekniği nedir? Her gün okuduğumuz Tora’yı kendimiz nasıl yorumlayabiliriz?’ konularıyla kürsüdeydi.
İlk defa 70 Pencere konferansları kapsamında Türkiye’ye gelen Dr. Roy Shasha, Rabilerin Tora’yla ilgili, ilk bakışta keyfi ve rastgele gibi görünen yorumlarını hangi yöntemlerle yaptıklarını öğretmek üzere katılımcıları bir araya getirdi. Basit ve açık örnekler kullanılarak, bir dizi yorumlama tekniği hakkında bilgi verdi. Ayrıca bu teknikler kullanılarak Şema İsrael’in ilk cümlesinin anlamını, yeni bir bakış açısıyla ele aldı, Yaakov’un garip hayat hikâyesi ve Yitshak’ın kurban edilmesi (akedat Yitshak) konularını yeniden gözden geçirdi.
Tora’daki karakterlerin mükemmel ve hiç hata yapmayan kişiler olmadıklarını, tam tersine bizi hayrete düşüren hatalar yaptıklarını, Tora bölümlerinden örneklerle gösterdi.
Genel olarak verilen mesaj, hepimiz insanız ve günah işleyebiliriz, fakat eğer hatamızın farkına varırsak ve bundan dönersek, olduğumuzdan daha yüksek bir ruhani seviyeye yükselebilmemizin mümkün olduğuydu.
⎩ AV. NİSO HAKİM:
12 Ağustos akşamı ‘Tora ve Meslekler’ konferanslarının konuğu, Av. Niso Hakim ve Rav İzak Peres’di. ‘Tora ve Meslekler’ konferanslarında, konularında uzman konuşmacılar mesleklerinin detayları hakkında konuşup soruları cevaplarken, Rabiler de bu uygulamaların Tora ile bağlantılarını ele aldı.
Av. Niso Hakim avukatlığın hem eğlenceli hem zor taraflarını ve süreçte karşılaştığı ilginç olayları samimi bir dille anlattıktan sonra katılımcıların soruları ve Rav İzak Peres’in yorumlamaları ile farklı görüşler dile getirildi.