B”H

L’shana Tova Tikatev ve Tehatem! Güzel ve tatlı yeni bir yıl için kaydınız oluşsun!

Clara Haia AMRAM Sağlık
24 Eylül 2014 Çarşamba

Bu kelimeler sinagoglarda her yeni yıl dualarından sonra tekrarlanır. Evlerimizde de ailece ‘seder’e oturduğumuzda tatlı ve sembolik yiyeceklerle donatılan masalarda bu geleneksel yemekleri tadarak binlerce yılın getirdiği birlikteliğin coşkusunu yaşarız.

Dinimizin bilge kişilerinin bize öğrettikleri arasında sembollerin önemi daima vurgulanmıştır. Dinimizi farklı kılan bu semboller doğrultusunda her bayramı temsil eden özel besinler mevcuttur.

Roş Aşana sofralarımızın geleneksel yiyecekleri arasında benim için elma, bal, pırasa, balık, pazı ve hurma gelir. Venezuela’da geçirdiğim çocukluk yıllarımdan şimdi İstanbul’daki yaşamıma kadar bu besinler bana daima yeni bir yıla girdiğimizi anımsatır.

Bu besinlerin haricinde en sevdiğim Roş Aşana geleneklerinden biri de Şofar’ın haşmetli sesidir. Tanrı’nın hâkimiyetini bize hatırlatan,  ruhumuzun derinliklerine seslenen, bizi sarsarak dalmış olabildiğimiz gaflet uykusundan uyandıran Şofar, her yeni yılda Tanrı’nın bize bahşettiği armağanlara şükran duymamızı, onları hak edebilmek için daha iyi insanlar olmamızı hatırlatır.

Bence, ‘Heşbon Anefeş’, yani davranışlarımızı gözden geçirip ruhsal bir denge oluşturmamız için bize her gün yeni bir fırsat verilir. Ancak, Roş Aşana’da Şofar’ın sesiyle bu gerekli içgüdü daha yoğun bir anlam kazanır. Yaptığımız işi seviyor muyuz? Doğru yolda mıyız? Davranışlarımız başkalarını nasıl etkiliyor? Kendimizi maddi ve manevi biçimde nasıl yükseltebiliriz? Geçen bir yıl boyunca kimleri üzdük? Onların gönlünü nasıl alabiliriz ve hatalarımızdan dolayı bizleri affetmelerini sağlayabiliriz?

Şükretmek, affetmek, özür dilemek, yanlışlarımızı düzeltmek bizi yüceltir, Tanrı’ya daha da yakınlaştırır! Bunun bilincinde olmak Yahudiliğin özünde vardır. Bunu hiç unutmayalım ve her yıl bizi daha da olgunlaştıran yeni başlangıçlara doğru yükselelim.

Geçen yıl, bu günlerde sizlerle her Roş Aşana’da hazırladığım Ballı Kek’in tarifini paylaşmıştım. ( 4 Eylül 2013 www.salom.com.tr) Bu, büyükannemden anneme, ondan da bana aktarılan bir tarifti. Umarım birçoğunuz bu çok lezzetli keki hazırlayıp ailelerinizle afiyetle yediniz.

Bu yıl, sizlerle farklı bir lezzeti paylaşmak istiyorum, ama önce hatırlatmak isterim ki Roş Aşana’da tattığınız bal, tüm yıl boyunca ağzınızdan çıkan sözleri de tatlandırsın. Unutmayın, tatlı dil, herkes tarafından sevilir ve her insanın öğrenmesi gereken en önemli dildir!

Le Shana tova umetuka!

 

 

MUTLU ARMUT

Malzemeler

3 adet orta boy armut

100 gr vişne (taze veya dondurulmuş, çekirdeksiz)

100 gr karışık çerez (fındık, ceviz ve badem)

50 cl kırmızı şarap

Yarım bardak esmer şeker

2 yemek kaşığı bal

1 tarçın çubuğu

2 bardak su

Hazırlanışı

HAZIRLANIŞI

• Küçük bir tencereye kırmızı şarap, su, şeker, bal, tarçın ve vişneleri koyun. Kaynamaya başladığında armutları ekleyin ve ateşin altını kısıp 20-30 dakika daha pişirin.

• Daha sonra armutlarımızı çıkartıp göbeklerini çıkartıyoruz. İçlerini çerezlerle doldurduğumuz armutlarımızı cam bir fırın kabına güzelce diziyoruz. Tenceredeki malzemeleri de ilave edip 150-160°C fırında yaklaşık 20 dakika pişiriyoruz.

• Sıcak seviyorsanız fırından çıkardıktan sonra servis yapmadan önce birkaç dakika bekletin ve servis edin. Aksi takdirde yaklaşık yarım saat soğumasını bekleyin.

• Süslemek için fazladan çerez ve kuru erik kullanabilirsiniz.

TAVSİYELER

Kendinizi fazladan şımartmak için;

1 ya da 2 top az yağlı sütten yapılmış vanilyalı dondurma veya üzerine biraz sıcak bitter çikolata sosu koyabilirsiniz.

 

ARMUT’un faydalarını da eklemek istedim

• Tiroid fonksiyonları için çok gerekli olan bol miktarda iyot içerir.

• Ayrıca kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, B9 vitamini ve beta karoten içerir.

• Bol miktarda su içerir, iyi bir idrar söktürücüdür ve toksinlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.