“Türk Yahudileri için 5774 yılı kötü geçti”

Bursa Milletvekili Doc. Dr. Aykan Erdemir Meclis’te yaptığı basın toplantısında Yahudi yeni yılı Roş Aşana’yı kutladı. CHP Milletvekili konuşmasının büyük bir bölümünü Türkiye’de son yıllarda artan antisemitizm ve nefret söylemine ayırdı.

Toplum
1 Ekim 2014 Çarşamba

“BU TOPRAKLARDAKİ EN ZOR YILLARDAN BİRİYDİ”

Basın toplantısında, “Yahudi takvimine göre 5775 yılının ilk günü. Türkiye’de de Yahudi vatandaşlarımız dünyada olduğu gibi Roş Aşana Bayramı’nı kutluyorlar” diyerek sözlerine başlayan Erdemir yeni yıl için sağlık, mutluluk ve huzur dolu günler diledi.

Bu dileklerin ardından bir tespit yapan Erdemir, Türkiye’de Yahudi vatandaşlar 5774. yılının pek de iç açıcı geçmediğini dile getirdi. “Hatta bu topraklarda yaşadıklarının en zor yıllardan biriydi” diyen Erdemir geçtiğimiz dönemin antisemitizmin yükseldiği, nefret söyleminin zirve yaptığı yıllardan biri olduğunu dile getirdi.

Konuşmasının geri kalanında bu iddiasını doğrulamak amacıyla yaşanan çeşitli olayları hatırlatan Erdemir, ADL’in dünya çapında yaptığı antisemitizm araştırmasında ortaya çıkan, Türkiye’nin İran’dan bile daha yüksek antisemit duygulara sahip olduğu sonucunu vurguladı.

“NEFRET SUÇU SORUŞTURULMUYOR”

Sosyal medyanın antisemitizm kitleselleşmesinden önemli bir rol oynadığını belirten Erdemir, bu tezini doğrulayacak rakamlar da sundu. Akademisyenlerin, milletvekillerinin bile sosyal medyada nefret söylemi içeren paylaşımlar yaptığını vurgulayan Dr. Erdemir, bu paylaşımların sahipleri hakkında hiçbir işlem yapılmadığını da hatırlattı. Bu uygulamanın tüm halka “Türkiye’de nefret söylemi soruşturulmaz, nefret suçunun üzerine gidilmez” mesajı verdiğini vurgulayan Erdemir, Türkiye’deki sosyal toplum kuruluşlarının antisemitizmin araştırılması ve cezalandırılması yönündeki talep ve isteklerinin karşılıksız kaldığını belirtti.

Milletvekili Doç Dr. Aykan Erdemir, son olarak da meclise yetkililerce cevaplandırılmak üzere antisemitizminle ilgili soru ve araştırma önergeleri verdiğini açıkladı.

Doç.Dr. Erdemir’in Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına ilettiği yazılı soru önergesi şu şekildeydi:

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Ahmet DAVUTOĞLU tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Saygılarımla.                           

Doç. Dr. Aykan ERDEMİR

Bursa Milletvekili

 

Son dönemde Türkiye’deki Yahudi yurttaşlara yönelik çeşitli kesimler tarafından sistematik bir şekilde yaygınlaştırılan ayrımcı ve ırkçı nefret propagandasının endişe verici boyutlara ulaştığına ilişkin açıklamalar yapılmakta ve raporlar yayınlanmaktadır. Pek çok akademisyen ve araştırmacının, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe, İnsan Hakları Derneği ve Tahkirle Mücadele Birliği (ADL) gibi kuruluşların da uyardığı üzere, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Yahudilerin çeşitli şekillerde ayrımcılığa maruz kalmakta, nefret söylemi ve nefret suçunun hedefi haline gelmekte ve Yahudi gençler ülkemizden göç etmektedir.

Tahkirle Mücadele Birliği’nin (ADL) dünya genelinde 102 ülkede toplam 53.100 kişi ile yüz yüze ve telefon aracılığıyla yaptığı araştırmada, Türkiye’nin antisemitist tutumların en güçlü olduğu 17. ülke olduğu tespit edilmiştir. Çalışma yapılan ülkelerin antisemitist tutum ortalaması yüzde 26 iken, Türkiye ortalamasının yüzde 69 olduğu görülmektedir. Antisemitist tutumda İran’dan (yüzde 56) bile daha kötü bir konumda olan Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyesi ülkeler arasında da Yunanistan ile birlikte en yüksek antisemitist tutuma sahip ülke olması dikkat çekicidir.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Türkiye’de antisemitizmin giderek arttığını öne sürerek 16 Eylül 2014 tarihinde Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’na bir dosya ileterek bu kurumları göreve çağırmıştır.

Bu bağlamda;

  1. Son dönemde Türkiye’de yaşayan Yahudi vatandaşlarımıza yönelik sistematik bir ayrımcılık ve nefret propagandası yapıldığına ilişkin iddiaları nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu konuda bir girişiminiz olmuş mudur?
  2. İsrail’deki Türkiyeliler Birliği Başkan Vekili Nesim Güveniş’in dile getirdiği Yahudi kökenli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençlerin antisemitizm nedeniyle ülkemizden göç ettiklerine ilişkin iddiası doğru mudur? Konuya ilişkin elinizde bilgi veya veri bulunmakta mıdır? Varsa bunlar nelerdir?
  3. ADL’nin söz konusu raporundaki Türkiye’nin diğer ülkeler arasındaki sıralamasını da göz önüne alarak, Yahudi yurttaşlarımıza yönelik ayrımcılık, nefret söylemi ve nefret suçunun ortadan kaldırılmasına ilişkin hangi somut çalışmaları yaptınız? Önümüzdeki süreçte hayata geçireceğiniz çalışmalar varsa bunlar nelerdir?
  4. İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nin 16. Eylül 2014 tarihinde Türkiye’de antisemitizmin giderek arttığını iddia ederek Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’na ilettiği dosya ve taleplerine ilişkin herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur? Bulunulduysa bunlar nelerdir?

 

***

Doç.Dr. Erdemir’in Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına ilettiği sözlü soru önergesi şu şekildeydi:

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Ahmet DAVUTOĞLU tarafından sözlü olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Saygılarımla.

Doç. Dr. Aykan ERDEMİR

Bursa Milletvekili

 

Son dönemde Yahudi vatandaşlarımıza çeşitli kesimler tarafından sistematik bir şekilde yaygınlaştırılan ayrımcı ve ırkçı nefret propagandasının endişe verici boyutlara ulaştığına ilişkin açıklamalar yapılmakta ve raporlar yayınlanmaktadır. Pek çok akademisyen ve araştırmacı, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe girişimi, İnsan Hakları Derneği ve Tahkirle Mücadele Birliği (ADL) gibi kuruluşlar, Türkiye’de antisemitizmin yükseldiğine dikkat çekerek önlem alınması çağrısında bulunmaktadır.

Bu bağlamda;

  1. Son dönemde Türkiye’de antisemitizmin arttığına ilişkin iddiaları nasıl değerlendiriyorsunuz?
  2. İsrail’deki Türkiyeliler Birliği Başkan Vekili Nesim Güveniş’in dile getirdiği Yahudi kökenli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençlerin antisemitizm nedeniyle ülkemizden göç ettiklerine ilişkin iddiası doğru mudur?
  3. Türkiye’de antisemitizmle mücadeleye ilişkin hangi çalışmaları yürütüyorsunuz? Önümüzdeki süreçte hangi yeni çalışmaları hayata geçireceksiniz?

***

Doç.Dr. Erdemir’in Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına ilettiği araştırma önergesi şu şekildeydi:

Son dönemde Türkiye’deki Yahudi yurttaşlara yönelik sistematik şekilde yaygınlaştırılan ayrımcı ve ırkçı nefret propagandası endişe verici boyutlara ulaşmıştır. Pek çok akademisyen ve araştırmacının, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe, İnsan Hakları Derneği ve Tahkirle Mücadele Birliği (ADL) gibi kuruluşların da uyardığı üzere, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Yahudilerin çeşitli şekillerde ayrımcılığa maruz kalmasına, nefret söylemi ve nefret suçunun hedefi haline gelmesine ve Yahudi gençlerin Türkiye’den göç etmelerine yol açan nedenlerin araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla Anayasanın 98, İç Tüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.

Saygılarımızla.

Doç.Dr. Aykan ERDEMİR

Bursa Milletvekili