Şofarın birleştirici sesi eşliğinde dualar edildi

Bu sene 25-26 Eylül tarihlerine rast gelen Roş Aşana Bayramı tüm sinagoglarda coşku içinde kutlandı

Toplum
1 Ekim 2014 Çarşamba

Büyükada Hesed LeAvraam Sinagogu

Yaz sezonunun sona ermesi ve hava durumu nedeniyle Büyükada’daki Roş Aşana kutlamasına ancak 250 kadar yahid katıldı. Rav Selim Eskenazi bayram ile ilgili bir konuşma yaptı. Dualar ve Şofar çalınması ile ibadet devam etti. Büyükada Yahudi Cemaati Başkan Vekili Rafi Habib Hahambaşılığın göndermiş olduğu bayram mesajını iletti. Büyükada’da 2014 yazında yapılan faaliyetler, sinagog restorasyonu ve Mikve açılışından duyulan memnuniyet ifade edildi. Kipur’da tekrar bir arada olma dileği yenilendi. Büyükada esnafı da adalı Yahudilerin Roş Aşana Bayramı’nı gönderdikleri tebrik ve çiçeklerle kutladı.

Yeniköy Tiferet İsrael Sinagogu

Yeniköy Tiferet İsrael Sinagogu’nda Roş Aşana duasında her sene olduğu gibi katılım yüksekti. Hazan Şlomo Bihar ve Tokea Refi Şaban’ın dualarına, Musaf’ta Yeniköy Sinagogu Rav Akaali  İzak Peres eşlik etti. Rav Peres konuşmasında Tanrı’nın bu günlerde yakarışları duymaya daha yakın olduğunu ve bu zamanda yapılan teşuva’nın diğer zamanlardan daha kolay Tanrı katına ulaşılabilir olduğunu anlattı. Her zamanki yahidlere ek olarak yeni yüzlerin de katıldığı tefila’dan sonra bayram yemekleri için evlere dönüldü. Yeniköy’deki Taşlih duası suka alanında açık havada yapıldı.

Aşkenaz Sinagogu

Aşkenaz Sinagogu’nda Roş Aşana, her iki günde de  az katılım olmasına rağmen, her zamanki gibi samimi ve neşeli bir ortamda kutlandı. Aşkenaz Sinagogu Rav Akaali Mendy Chitrik ve Hazan Aaron Edili tarafından yapılan bayram dualarının bir kısmı geleneksel olarak  Türkçe olarak seslendirildi. Rav Chitrik bayram konuşmasında ‘dinlemenin’ önemi üzerinde yoğunlaştı. Sabah duasının akabinde yapılan Taşlih duası ile geçen senenin günahları sembolik olarak Sinagogun çatısından aşağı atıldı.

Ortaköy Etz Ahayim Sinagogu

Elul ayı Tanrısal hoşgörünün dönemidir. Tanrı, yıl boyunca tüm kalbiyle O’na dönen ve ‘teşuva’ yapanları kabul etmesine rağmen, bu günler iyi niyet ve merhamet günleri olduğundan teşuva yapmak için en uygun zamandır. Bu yüzden Elul ayı boyunca selihotlar yapılır, şofar çalınır. Bu sene Ortaköy Sinagogu, pazartesi ve perşembe sabahları selihot dualarını yaparak bir ilke imza attı.

Her sene Roş Aşana öncesi yapılan selihot ise büyük bir katılımla gerçekleşti. Selihot sırasında okunan dualar hakkında Rav Naftali Haleva tarafından açıklayıcı bilgiler verildi ve eşliğinde barış duası temennileri ile şofar sesleri insanların duygusal anlar yaşamasına neden oldu.

Roş Aşana ve Şofar sesinin anlamı hakkında konuşan Rav Naftali Haleva sinagoglarında her hafta selihotların gerçekleştiğini ve ayrıca Roş Aşana ve Kipur arifelerinde de selihot dualarının gerçekleştirdiğini hatırlattı. Ayrıca bayanlara dağıtılmak üzere verilen elma tatlılarını büyük özveriyle hazırlayan Kadınlar Komisyonu Başkanı Berrin Yaeş ve Leyla Haleva’ya teşekkürlerini sundu.

Selihot ve tefila’nın ardından sene içerisinde alınan sözlerin iptali (atarat nedarim) yapıldı.  Hastalar için yapılan dua ile tüm hastalara acil şifaların gelmesi dileğinde bulunuldu. Ardından  bahçedeki ekranlardan yapılan duygusal görüntülerin ardından seuda’ya geçildi.

Roş Aşana Bayramı’nda Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar sabah duasında yahidler ile bütünleşti. Sinagogun Haham Akaali Rav Naftali Haleva konuşmasında okulun boyanması konusunda gösterdiği destekten dolayı kendisine teşekkürlerini sundu. Ayrıca geleneklere göre Roş Aşana’nın ikinci gecesi bereketi temsil eden nar meyvesini ailelere dağıtmak üzere getiren başkana dualarını iletti. Konuşmasında iyi insan olmak yanında neden Tanrı’ya ihtiyacımız olduğunu ve bunun ne kadar önemli olduğunu detaylı bir şekilde açıkladı. Ardında bir konuşma yapmak için kürsüye gelen Murat Hazinedar “Bugün sizler için çok önemli bir gün. Yeni yılın, aslında günahların affına vesile olacak yeni bir dönemin ilk günü bugün: Roş Aşana. Öncelikle Roş Aşana ile başlayıp, Yom Kipur’la devam eden bu dönemin ülkemizdeki tüm aziz Musevi vatandaşlarımız için bağışlanma, mutluluk ve barış getirmesini temenni ediyorum” diyerek başladığı konuşmasına Hz Musa ve nar ile ilgili bir hikâye anlatarak devam etti.

 

Şişli Beth İsrael Sinagogu

Roş Aşana Şişli Beth İsrael Sinagogu’nda Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın katılımı ve kalabalık bir topluluk ile coşku içinde kutlandı. Şişli Belediyesi her bayramda olduğu gibi  Roş Aşana Bayramı’nda da, Belediye Başkan Yardımcısı Vasken Barın ile oradaydı. Hahambaşı Rav Haleva bayram ile ilgili konuşmasına başlamadan, her zaman gösterdikleri  yakınlık ve destek için Şişli Belediyesine Vasken Barın nezdinde içten teşekkürlerini iletti. Hahambaşı, Roş Aşana’nın bir dönüm noktası olduğunu, hayatlarımızı gözden geçirmemiz gerektiğini, yeni yılda yeni bir sayfa açıldığını ve yeniden başlamak için hiç bir zaman geç olmadığını söyledi. Burada ailenin ve özellikle kadınların görevinin çok önemli olduğunu da önemle vurguladı. Daha sonra Marsel Krespi’nin çaldığı şofar ile dualar  devam etti. Hahambaşı, öğleden sonra yapılan ve simgesel olarak günahların atıldığı Taşlih duasını,  yahidlerle birlikte yaptı ve duanın anlamını anlatarak yeni başlayan yıl için tavsiye ve güzel temennilerde bulundu.

Neve Şalom Sinagogu

Neve Şalom’da Roş Aşana tefila’sı kalabalık bir yahid grubunun katılımıyla coşkuyla yapıldı. Tefila’nın misafir konuğu olan İsrail’in yeni Konsolosu Shai Cohen’in tüm dualara katılması, yahidleri memnun etti. Tefilla, La Casa Catering tarafından düzenlenen seuda ile son buldu.

OR-YOM

Or-Yom Huzurevi Midraşı Roş Aşana Bayramı’nı farklı bir coşkuyla kutladı.Bayram tefilasında Or-Yom Başkanı Hayim Küçük ve yönetim kurulu üyeleri ile huzurevi sakinleri, Cemaat Başkanı İshak İbrahimzadeh’i ve Midraşı bağışlayan Vivyan ile Ebram Mizrahi’yi ağırlamaktan mutluluk duydular. Midraşı dolduran yahidler huzurlu bir duanın ve insanı derinden etkileyen şofar’ın ardından özel olarak hazırlanan seuda ile duayı sonlandırdılar.