Münih’teki Ludwig-Maximilians Üniversitesi’nde okuyan bir grup master öğrencisi ‘Avrupa Yahudilerinin Günümüzdeki Yaşantıları’ konusunda bir proje hazırlıyorlar
Söz konusu proje Münih Yahudi Müzesi ile işbirliği içinde gerçekleşecek. Bu nedenle, öğrenciler Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde araştırmalar yapmak üzere çalışmalarına başladılar. Elde ettikleri sonuçlar, 2015 yılının Ekim ayında, Münih Yahudi Müzesi’nde düzenlenecek olan sergide halka sunulacak.
Öğrencilerden Patricia Konrad ve Vera Ziegler, proje konusunun bir bölümü olan ‘Judeo-Espanyol’ lisanı üzerine odaklandıkları için, araştırmalarını yapmak üzere geçtiğimiz günlerde İstanbul’a geldiler. Cevaplarını aradıkları soruların bir kısmını şöyle sıralayabiliriz: İstanbul Yahudilerinin yaşantıları hakkında bilgi edinmek. Yahudi cemaatinde kimler Judeo-Espanyol lisanını konuşabiliyor? Judeo-Espanyol ne zaman ve hangi durumlarda konuşuluyor? Judeo-Espanyol lisanının geleceği hakkında ne düşünüyorlar? Bu lisanı yaşatmak için ne gibi yollar deniyorlar?
Ayrıca, İstanbul Yahudi Cemaati hakkında bilgi almak için, Robert Schild ile görüştüler. Osmanlı-Türk Sefarad Kültürü Araştırma Merkezi’nden Karen Gerson Şarhon ve Güler Orgun, İstanbul’daki Sefarad Kültürü ile gelenekleri ve El Amaneser dergisi hakkında öğrencileri bilgilendirdiler. Ayrıca, Şalom Gazetesi’nin Judeo-Espanyol sayfasından Klara Perahya ve Dora Niyego ile röportajlar yaptılar.
Öğrenciler, amaçlarının, ‘Avrupa Yahudilerinin Günümüzdeki Yaşantıları’ sergisini gezecek ziyaretçileri, Judeo-Espanyol lisanı hakkında bilgilendirmek olduğunu söylediler. Bu amaçla, İstanbul’da Judeo-Espanyol sözlükleri, müzik CD’leri, yemek kitapları ve atasözü-deyim kitaplarını topladıklarını belirttiler. Ayrıca, Judeo-Espanyol konuşan belli kişiler de sergiye katılacaklar.