Geçtiğimiz hafta, Fed’in iki numarası, Başkan Yardımcısı Stanley Fischer küresel ekonomide zayıflama görürlerse Fed´in faiz artırım sürecinin yavaşlayabileceğini açıklamıştı. Bu bağlamda doların düşüşü beklenen bir süreçti
Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) iki numaralı ismi Stanley Fischer gelişen ülkelerin endişeyle beklediği ABD faiz artırımı için 'rahatlatıcı' açıklamalar yaptı.
IMF'nin yıllık toplantısında konuşan Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer: "Tahminlerin belirsizliği sınırında piyasaları faiz artırımı sonrasında ne olacağı konusunda hazırlamak için elimizden geleni yaptık. Mevcut parasal duruşumuzun da sona ermesi sonrasında bunun küresel ekonomiye etkilerini şimdi yaptığımız gibi dikkatle takip edeceğiz" diye konuştu.
Fed'in yıllardır süren parasal genişlemeci politikasını sona erdirme sürecinin yarattığı sıkıntıların farkında olduklarını belirten Fischer: "Eğer ABD dışında ekonomik büyüme zayıflarsa bunun ABD ekonomisine olacak olumsuz etkileri ile Fed'in geri çekilişini yavaşlatabilir," diyerek faiz artışının sadece ABD dinamiklerine bağlı olmadığını da dile getirmiş oldu.
Fischer, 2006'dan beri ilk kez faiz artırımına doğru giden politikalarının, bugünkü ölçüm ve tahminlere göre diğer ülkelere etkisinin ılımlı hatta bazı ülkeler için pozitif olacağını öne sürdü.
Doları kısa vadede düşürebilir
Fed'in çıkış politikasının yarattığı etkiyle doların güçlendiği, bunun küresel ekonomi için sıkıntı yaratabileceğine Fed'in ekim ayı Açık Piyasa Komitesi toplantı tutanaklarında değinilmişti. Bu ifade sonucu dolar 2.29 TL'den 2,2580 TL'ye kadar gerilemişti. Ancak bölge Fed başkanlarından faiz artırımının hızlı ve erken yapılacağı işaretleri gelince dolar haftayı 2,2860 TL'den kapamıştı. Uzmanlar Fischer'ın açıklamalarının tutanaklara paralel olduğunu, bu açıklamalarının ardından dolarda tansiyonun düşebileceğini vurguladı. Ancak bu etkinin kısa vadeli olduğuna dikkat çeken analistler küresel büyümeye dair endişelerin artmasıyla orta vadede yine dolara yönelişin kuvvetlenebileceğini belirtti.
Hindistan sert eleştirmişti
Fed'in Ekim ayında Mayıs 2013'te sonlandıracağını açıkladığı tahvil alım programı bitecek. Mayıs 2013'teki o açıklamadan beri özellikle gelişen ülkelerin para birimlerinde büyük ölçüde değer kaybı yaşanmıştı. Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan ABD'nin, Fed'in geri çekilme politikasının küresel ekonomiye olumsuz etkisi konusunda düşünmesi gerektiğini belirtmiş, Fed'in faiz artırımı sürecinde 'kur savaşlarının' hızlanabileceği yorumunda bulunmuştu.