Saatli maarif takviminde yıllar sonra bugünler için ‘Volatilite Bayramını’ görmek torunlarımız için şaşırtıcı olmayacak. Uzun zamandır 100 dolar seviyesinde gezen petrol küresel talep daralması ile 80 doların altını test ediyor.
Ülkemizde cari açık için faydalı olan bu durum artan döviz talebi ile dengeleniyor. Döviz talebi ile BİST 80.000 endeks üzerinden dönüş yapıyor. Hisse bazında son bir ayda güzel getiriler sağlayan volatilite bayramına destek veriyor. Hazinemizin borçlanma stratejisinde 19 Kasım ve 7 Ocak bol itfalı günlere denk geliyor. Aralık ayında piyasalarda başka bir gelişme olmazsa kur volatilitesinin rahatlaması beklenebilir.
Euro / dolar paritesi Mart 2014’de işaret ettiğimiz 1,39’dan 1,25’e düzeltme hareketinin ilk evresini tamamlarken, ECB’nin tahvil alımları ve FED’in ekonomik verilerdeki düzelme emareleri ile faiz arttırma kararı kapsamında, 17 Eylül’de işaret ettiğimiz ikinci evresi 1,10 hedefine doğru deneme adımları atıyor. Ancak hareketlenen Amerikan GSYİH, gelir dağılımı eşitsizliği, işsizliğin düşmesinin part-time işler ve başvuruların azalması kaynaklı olduğu, tüketici kredilerinin gelirler artmazken artması gerçeğini, paritenin ihracat için risk teşkil ettiğini, borsaların Fiyat / Kazanç oranlarının şişmiş olduğunu, bütçe açığı yarı yarıya azalsa da ½ Türkiye büyüklüğünde olduğu gerçeklerini değiştirmiyor.
Nitekim Obama’nın ara seçimi kaybetmesi de bu nedenlerden. Japon Merkez Bankası YEN miktarını arttırırken Japon ekonomisinde riskler büyüyor. Nitekim Japon Yeni’nin dolara karşı değer kaybı 2008 kriz öncesi seviyelere doğru ilerliyor.