UÖML’de Ofra Haza’nın doğum günü

Şarkıları ile 90’lı yıllarda dünyaca ünlü olan Yemen asıllı İsrailli şarkıcısı Ofra Haza’yı konu alan resim sergisi, Ulus Özel Musevi Okulları sergi salonlarında bir kokteyl ile açıldı.

Toplum
20 Kasım 2014 Perşembe

Ankaralı Ressam ve Tiyatrocu  Kemal Alpaslan’ın fırçasından Ofra Haza’nın müzik ve kültürünü tuvale yansıtan sergi 19-30 Kasım tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak. Ressam Alpaslan, küratörlüğünü Şeli Art Project’in yaptığı ve  ‘Cennetin Kapıları Kilitliyse’ adını verdiği  sergi için şunları söyledi: “Ofra Haza benim için kendimden, ailemden, yaşadığım çevreden ve ülkemden özellikler taşıyan bir sanatçı. Ofra Haza, hem doğuyu hem de batıyı kendi içinde birleştirmiştir. Tıpkı benim, çevremin ve ülkemin kültürünün olduğu gibi.

Bunun yanı sıra geleneksel doğu-köy kültüründen gelen yapının şehre geçişle birlikte modern yaşamın getirdikleri, ailemdeki bireylerin müzik ve dansla ilgilenmeleri, Yemen’de asker olan büyük dedemin öyküleri, ablalarıma, anneme ve babaanneme duyduğum sevginin etkileşimi de Ofra Haza ile bütünleşmiş olabilir.

     Ofra Haza benim dünyaya bakış açımı da oluşturan bir kişilik. Onu ilk dinlediğimde çoğu kişi gibi bir Arap şarkıcı olduğunu sanmıştım, yansıttığı imaj buydu. Gerçekte Yahudi kavramı ve kültürü ile ilk kez karşılaşan on yaşındaki bir çocuğun karmaşasını taşıyordum. Dünyayı siyah-beyaz gören bu çocuğa yaşamda grilerin de olabileceğini Ofra Haza öğretti. Dinlerin ve kültürlerin ortak özellikler ve benzerlik taşıdığını, Ortadoğu dillerinin, sanatının ve yaşama bakış açılarının benzerlikler taşıdığını onun müziği ile öğrendim. Bu da dünyayı hümanist bir bakış açısından görmemi sağladı. Böylece Ortadoğu’nun farklı dinleri, kültürleri, hiyerarşik yapıları ve özellikle müziği ile ilgilenmeye başladım. Ofra Haza, on yaşından beri en sevdiğim ses sanatçısı oldu, ancak onunla ilgili ayrıntılı bilgilere internet çıkıncaya kadar ulaşamamam onu benim için bir gizem haline getirdi. Onun hakkında daha fazla bilgi edindikçe hayranlığım daha da arttı. Önce fotoğraflarını biriktirdim, sonra da onu resmetmeye başladım; bundan çok da haz aldım.

Ofra Haza sanatını ortaya koyarken bana bu duyguları yaşatacağını düşünmüyordu belki ama sanatta bireyin sanat eserini nasıl algıladığı olgusu vardır. Ben Ofra Haza ve kültürünü böyle algıladım. Bunu da resimlerim ile böyle ifade etmeye çalıştım.” 

Sanatçı ayrıca, ‘Cennetin Kapıları Kilitliyse’ sergisinin, Yemen müziğini batı tınıları ile yorumlayarak Arap dünyasında da en az İsrail’de olduğu kadar meşhur olan Ofra Haza yolu ile şu anda gerginlik yaşayan farklı kültürlere ışık olmasını diledi. 

Şalom’a, serginin UÖML’de açılış günü olan 19 Kasım’ın aynı zamanda Ofra Haza’nın doğum günü olduğunu ve manalı bir tesadüf olduğunu belirten ressam, genç yaşta hayata veda eden şarkıcının belki de İstanbullu sanatseverlere gökyüzünden göz kırptığını söyledi. 

 Sergi daha evvel, 14 Nisan 2014’te de Ankara’da sergilenmişti, o gün de  güzel bir tesadüf, Yahudi aleminin kutsal günlerinden Hamursuz Bayramı’nın birinci günü idi.