Filistin’in devlet olarak tanınmasını öngören kararname aralık ortasında Avrupa Parlamentosu’nun yanı sıra, Danimarka ve Fransa Meclisleri’nin de gündeminde
Danimarka’da meclise sunulan ve 11 Aralık’ta tartışmaya açılacak kararname taslağında, “Danimarka Meclisi hükümetin Filistin’i 1967 öncesi sınırlar dâhilinde bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanımasını ve tam diplomatik ilişkilerin başlatılmasını talep ediyor” ifadesi yer alıyor.
Bir başka İskandinav ülkesi olan İsveç, ekim sonunda Filistin’i resmen tanımıştı. İngiltere, İrlanda ve İspanya’da da sembolik oylamalar yapılmıştı. Avrupa Parlamentosu Filistin konusunu bu hafta masaya yatıracak ancak oylama 15-18 Aralık’ta yapılacak. Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt amaçlarının herkes gibi Ortadoğu’da barışı tesis etmek olduğunu, iki devletli çözümü desteklediklerini fakat farklı bir yol seçtiklerini, her ülkenin bu sorun karşısında istediği kararı verebileceğini belirtti.
Fransa da uluslararası camiaya seslenerek diplomatik çıkmazı çözmek için ‘son’ bir şans verilmesini istedi. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Fransa’nın BM Güvenlik Konseyi’nde İsrailli ve Filistinliler arasında barış görüşmelerini yeniden başlatmak için çalıştığını vurguladı. Organize edilecek uluslararası bir konferansa Fransa’nın öncülük edebileceğini ve Filistin Devleti’nin tanınmasının kalıcı bir çözüm için araç olarak görülebileceğini belirten Fabius, gayretlerin sonuçsuz kalması durumunda Fransa’nın Filistin Devleti’ni daha fazla gecikmeden tanıyacağını sözlerine ekledi. Geçtiğimiz cuma Fransa, Filistin Devleti’nin tanınmasını öngören bağlayıcılığı olmayan, sembolik bir kararnameyi mecliste müzakere etti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 2 Aralık’ta yapılan oylamayı büyük bir hata olarak nitelendirdi.