2014 yılının en önemli satın alma hamlelerinden biri Google’ın 3,2 milyar USD para vererek Nest’i satın alması oldu. Sonrasında, kasasına giren para ile sırasıyla Dropcam ve Revolv adlı iki girişimi satın alan Nest, ev otomasyonu alanında değişimin ilk sinyallerini veren ‘Nesnelerin İnterneti’ sektörüne çok hızlı bir giriş yaptı.
2010 yılında eski Apple mühendisleri tarafından kurulan Nest, satın alındığı tarihte yalnızca iki adet ürüne sahipti. Bunlardan ilki olan akıllı termostat, son iki yılda Amerika’da fırtına gibi esiyor. Sonrasında üretilen Nest Protect adı verilen duman ve gaz detektörü, 100 yılı aşkın zamandır var olan bir teknolojiyi baştan yaratarak kullanıcı dostu ve interaktif bir hale getirmeyi başardı.
Nest’in açtığı yolda birçok büyük küçük teknoloji firması ev otomasyonu üzerinden makinalar arası iletişimi temel alan cihaz ve servislerini tanıtmaya başladılar. 6-9 Ocak 2015 tarihlerinde gerçekleştirilecek CES fuarının bu seneki ana gündeminin nesnelerin interneti ve giyilebilir teknolojiler oluşturacak. Kısmetse, bu sene de yerinde izleyip size yine bu sayfalardan izlenimlerimi aktarıyor olacağım.
Nest’le ve nesnelerin interneti ile giriş yaptıktan sonra, geçtiğimiz aylarda keşfettiğim, bu hafta piyasaya çıkmış bir üründen bahsetmek istiyorum sizlere. Türk mühendislerinden oluşan, oldukça yeni bir girişim olan Nuvia firmasının Cosa adını verdikleri Akıllı Kombi Termostatı. Prensip olarak kat kaloriferi ile çalışan evlerde ve ofislerde, Türkiye’de kullanılan belli başlı üreticilerin ürünleriyle entegre olabilen bir ürün geliştiren Nuvia, Cosa ile kombi ile ısınan evlerdeki enerji yönetimi ile ilgili bir çığır açmak istiyor. Geceleri yatarken ve gün içinde ev boşken kombinin kapatılması veya ısısının düşürülmesi konusu tüketiciler tarafından bilinmeyen bir konu. Cosa, bu konuyu kendi akıllı algoritmaları ile çözerek sizin en optimum şekilde ısınmanızı ve kullanım alışkanlıklarınıza göre en ekonomik şekilde enerji yönetimi tapmanızı vaat ediyor. Web sitelerinden 249 TL fiyatla satışa çıkan Cosa, lansmana özel olarak 149 TL’ye satılıyor. Kombi termostatlarının çoğundan daha uygun bir fiyata satılan cihaz, Wi-Fi bağlantısı ve mobil uygulaması ile uzaktan yönetmeye de olanak sağlıyor. Denemeye değer…
Bahsetmek istediğim bir diğer konu, yine bir yerli girişim ile ilgili. Bu girişimin kahramanı, geçen ayki sayfamızda tanıttığımız birisi. Bu ayki Optimist Dergisi’nde ‘Yerli Zuckerberg’ başlığı ile oldukça iddialı bir röportajı yayınlanan genç girişimciyi canlı izleme fırsatı bulmuş biri olarak söyleyebilirim ki, umarım Türkiye böyle bir yeteneği beyin göçüne kurban vermez. Gelin dergideki röportaja kısaca göz atalım…
Meraklı bir çocuk, eğitici bir baba ile büyüse nasıl olurdu? Üstüne sevgilisinden ayrılıp çalışmaya odaklansa? Üç arkadaşıyla birlikte tasarladıkları akıllı priz ConnecThing ile şirket ortağı, kendi ürettiği 3D yazıcıda robot yapabilen, okuduğu Robert College’de üç boyutlu tasarım dersinin müfredatını oluşturan ve eğitmenliğini yapan, okulun Maker Kulübü’nü kuran, Intel’in Arduino sertifikalı geliştirme ve prototip ortamı Galileo 2nd Generation’ı kullanan ilk ve tek lise öğrencisi olabilir. Hem de 18 yaşında. Bu sıkı çocuğun adı Kaan Göksal.
Optimist Dergi (OD): Altı ay önce ConnecThing’i kurdunuz, hem de 18 yaşındayken. Nasıl hissettiriyor, neler değişti hayatınızda?
Kaan Göksal (KG): Biraz daha geriye gidersek, kendi kendime öğrenerek ve araştırarak üç yıl geçirdim. Arduino, Solidworks, programlama gibi konularda deneyim sahibi oldum. Ardından ortaklarımla tanıştım ve proje fikrini geliştirdik. Projeye başlamadan önce kız arkadaşımdan ayrılmam ise dönüm noktam oldu. Ayrılığın etkisiyle tamamen çalışmaya odaklandım ve işlerimizi ilerlettik. Yaptığımız başvurular sayesinde Sanayi Bakanlığı teşvikini kazandık, getirisi tam 100 bin lira oldu. Yazılım, mobil uygulamalar, server ve prototip çizimleri üzerine çalışmaya başladık. İleride büyük değişimler yaratabilecek bir şeyin hayali beni daha çok çalışmaya itekledi.
OD: ConnecThing nedir, nasıl çalışır?
KG: Vampir enerji (Stanb-by enerjisi); televizyonlarda yılda 159 dolar, PC’lerde 34 dolara mal oluyor. Prizimiz stand-by enerjiyi algılıyor, hattı kesiyor. Böylece enerji tasarrufu sağlıyor. Aynı zamanda, mobil cihazlarınız üzerinden kolayca programlanabiliyor. Tasarrufa tekrar dönersek, priz günün hangi saatinde elektriğin ne kadar ücretlendirildiğini internetten güncel olarak alıyor ve bu konuda bilinçli tercihler yapmanız için sizi yönlendiriyor. Örneğin akıllı sayaç uygulamasıyla akşam 22’den sonra elektrik fiyatları değişiyor. Priz de makinelerinizi çalıştırmadan önce size bu bilgiyi gönderiyor ve buna göre çalıştırabiliyorsunuz. Bu ufak detay, maliyeti üçte birine düşürüyor.
OD: Akıllı prizin piyasaya çıkışı ne zaman ve nasıl olacak?
KG: İş planımızda önce donanım satmak var. Ardından abonelik sistemi kurmayı ve kullanım istatistiklerini anonim olarak derleyip Büyük Veri üzerinden değerlendirmeyi düşünüyoruz. Önümüzdeki altı ay içinde, üçlü priz seçeneğiyle piyasaya sürmek istiyoruz. Fiyatı ise 60 dolar civarında olacak.