100% Kaşer şarap üreticisi Fransız

Başta Bordeaux ve Bourgogne bölgeleri olmak üzere dünya şarap üretiminde büyük bir pazara sahip olan Fransa’da yaşayan işadamı Alexandre Sartene, İsrail dışında olan dünyanın üçüncü 100% kaşer bağlarının sahibi.

Dünya
23 Aralık 2014 Salı

Her ne kadar piyasada bir şarabın kaşer (Yahudi din kuralarına göre uygun) olabilmesi için yapılışı sırasında bir hahamın onayı yeterli olsa da,  yüzde 100 kaşer şarap için üzümün bağdaki tüm yaşamı belirli kurallar içinde olmalı.

Fransa’nın Arpaillargues bölgesinde  yaşayan Sartene, İsrail’den kilometrelerce uzakta, bağlarında üzümü 3000 yıl evvelki yöntemlerle yetiştirip, şarap haline getiriyor.

 Tüm üretim aşamaları boyunca kaşer bağlarına hiçbir yabancı koruyucu kimyasalın değmediğini belirten Sartene, üzüm ve şarabın Yahudi kutsal kitabı Tevrat’ta  sık sık bahsedildiğini de hatırlatıyor.

Sartene’nin sadece şarabı değil, üzüm bağları da hahamların kontrolünde.

Tamamen organik, koruyucu ve katkı maddesi olmadan üretilen şarap için belli zamanlarda Kudüs’ten gelen bir haham tüm bağı ve üretimi denetliyor.

Yetkili kişiler ve kaşerut uzmanları dışında kimsenin dokunmasına bile izin verilmeyen  üzüm salkımlarının bulunduğu bağlar, sık sık Fransız gazeteciler tarafından ziyaret ediliyor, haber yapılıyor.

AFP’nin haberine göre, Sartane’nin katı kuralları gereği  ziyaretçilerin  şarabın kalbi salkımlara belli bir mesafeden fazla yaklaşması yasak.

 İsrail dışındaki diğer  yüzde 100 kaşer şarap bağları  Oregon ve Los Angeles‘ta bulunuyor.