Holokost kurtulanların çocukları, kimliklerini nasıl oluşturduklarını anlattıkları yeni bir kitapla Soykırım anısını geleceğe aktarmayı amaçlıyorlar
Auschwitz Ölüm Kampı’nın Ruslar tarafından kurtarılmasının 70. yıldönümü yaklaşırken Soykırım hatırasının nasıl yaşatılacağı konusu Holokost kurtulanlarının ailelerini düşündürüyor.
ABD’de yeni çıkan ‘God, Faith and Identity from the Ashes: Reflections of Children and Grandchildren of Holocaust Survivors’ (Küllerden Doğan Tanrı, İnanç ve Kimlik: Holokost Kurtulanlarının Çocukları ve Torunlarından Yansımalar) adlı kitap bu konuyu işlerken kitapta yer alan 88 kişi Holokost duyarlılığını ailelerinden nasıl edindiklerini ve gelecek nesillere nasıl aktaracaklarını anlatıyor.
Kitabın editörü ve bir Holokost kurtulanının oğlu olan Menachem Rosensaft, kitabın tanıtım yazısında Holokost kurtulanlarının çocuk ve torunlarının “hayaletlerle yaşadığını” belirtiyor.
Kitapta düşüncelerini yazanların yaşları 27 ile 72 arasında değişiyor. On altı farklı ülkeden olan yazarlar; akademisyen, edebiyatçı, politikacı, sanatçı, haham, gazeteci, psikoloji, aktör ve cinsel terapist gibi farklı mesleklerden ve farklı geçmişlerden geliyor. Yazarların bazıları II. Dünya Savaşı sonrasındaki mülteci kamplarında doğarken birçoğunu Holokost kurtulanlarının 20 - 30 yaşlarındaki torunları oluşturuyor.
Genelde Holokost kurtulanlarının çocuk ve torunlarının yazdıkları diğer kitap ve çalışmalar meselenin psikolojik yönleri ile ilgilenirken bu kitaptaki yazarlar Holokost tecrübesinin Tanrı ve Yahudilik ile ilişkilerini ve kendi kimliklerini nasıl belirlediğini anlatıyor.
Yazarlar arasında en yaşlılardan olan 72 yaşındaki Katrin Tenenbaum, Holokost’un üzerinden zaman geçtikçe yaşanılan acının yoğunluğunu kaybettiğini ve daha zor anlaşıldığını belirtiyor.
Kitap ayrıca Nobel Barış Ödüllü aynı zamanda kendisi de bir Holokost kurtulanı Elie Wiesel’in de önsözü ile başlıyor.