“Yahudileri giderse Fransa, Fransa olmaz’’

Fransa Başbakanı Manuel Valls, anti-İsrail ve antisemit olayların artması nedeni ile azımsanmayacak bir Yahudi nüfusunun Fransa’yı terk etme olasılığı karşısında duyduğu endişeyi dile getirdi.

Dünya 0 yorum
14 Ocak 2015 Çarşamba

Atlantic Dergisi’nin geçtiğimiz hafta terörist saldırılarından önce yaptığı röportajda Manuel Valls, aşırı sağ kanatın geçmişten beri gelen antisemitizminden farklı olarak, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan gelen göçmenlerin Gazze olaylarına öfkesinin çok tehlikeli olduğunu söyledi. Valls, İsrail ve Filistin sorununun bahane olduğunu, konunun altında çok daha derin bir olayın yaşandığını ekledi.

Röportajında Valls, ‘‘İsrail’in politikası eleştirilebilir, İsrail içinde de muhalif görüşler ve eleştiriler var fakat Fransa’daki eleştiri radikal. İsrail’in varlığı eleştiriliyor ki bu antisemitizmdir” dedi. Anti-Siyonizmi de bir çeşit antisemitizm olarak değerlendiren sosyalist Valls için ‘Avrupa solcuları arasında tek’ nitelemesi yapılıyor.

Başbakan Valls, Fransız Yahudilerinin artan sayılarda İsrail’e göç etmesinin gündeme gelmesi üzerine de “Geniş kitleler halinde Yahudilerin terk ettiği bir Fransa artık aynı Fransa değildir ve Fransa Cumhuriyeti başarısız olmuş demektir” yorumunu yaptı.

Charlie Hebdo dergisi ve kaşer markete yapılan saldırıların ardından yaptığı açıklamasında Başbakan, Fransa’nın radikal İslam’a savaş açtığını söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ülkede, Yahudi bölgeleri için korumayı arttıracağını açıklarken İçişleri Bakanı Bernard Cazenueve ise antisemit şiddete karşı geniş önlemler alınacağını ifade etti. 

1 Yorum