İsveç’te çocuklarını evinde eğitmek isteyen Yahudi çift mahkeme karşısında

İsveç’in Gothenburg şehri yerel yönetimi, çocuklarını bölgede Yahudi dindar okulu olmaması dolayısı ile evinde eğitmek isteyen dindar Yahudi çifti yeniden mahkemeye verdi.

Dünya
3 Şubat 2015 Salı

Tüm dünyada Yahudi kültürü ile ilgili olarak faal olan Habad organizasyonu temsilcileri Alexander ve Lea Nemdar çifti daha iyi bir Yahudi eğitimi almaları için  11 çocuğunu evde eğitme kararı aldı. Çift yaptıkları açıklamada evde eğitim kararının çocukların güvenliği için de önemli olduğunu ayrıca belirtti. 

Söz konusu çift üç yıl evvel de yerel yönetim tarafından uyarılmış ve çocuklarını okula göndermeleri konusunda uyarılmıştı. 

Üç yıl evvelki dava Avrupa Yahudi cemaatlerinin desteği sayesinde çiftin lehine sonuçlanmış ve Nemdarlar çocuklarını İsveç’te okula göndermekten kaçınmayı başarmıştı.

Ancak çift şimdi başka bir anayasal dava ile karşı karşıya. 

İsveç’in Gothenburg şehri yerel yönetiminin müdahil olduğu başka bir mahkeme oturumunda yargıçlar  bu sefer ulusal eğitim kanunun dindar sebeplerle bir aileye kendi çocuklarını eğitme yetkisi verip veremeyeceğini tartışacaklar. 

Nemdarlar basına yaptıkları açıklamada söz konusu hukuki prosedürlerin arkasında gizli bir antisemitizm olduğunu iddia ediyorlar.