Noble Energy Mısır’la İsrail gazının ithalatı için görüşmelere başladı

Dünya
1 Şubat 2015 Pazar

Amerikan Noble Energy firmasından bir heyet, son zamanlarda enerji açığı yüzünden sıkıntı çeken Mısır’a İsrail gazının satışını görüşmek üzere ziyarette bulundu.

Görüşme Noble Energy tarafından işletilen Tamar doğalgaz yatağından çıkan gazın Mısır’ın Damietta sıvı doğalgaz tesisine transferini konu alıyor.

Yatağın ortaklarından olan İsrailli Delek firmasından bir yetkilinin açıklamasına göre, anlaşma sağlandığı takdirde gazın akışı 2017 itibari ile sağlanabilir. Mısır geçtiğimiz aylarda, enerji açığından dolayı doğalgaz ithalatı anlaşmalarına imza atmıştı, fakat İsrail’den ithalat iki ülke arasındaki sıkıntılı geçmişten dolayı hassasiyet taşıyor.

Mısırlı yetkililer pazar günü yapılan görüşmede teknik konuların ve ithal edilecek miktarın ele alındığını bildirdi. Ayrıca başka bir kaynak Noble Energy yetkililerinin birkaç gün önce İsrail’de olduğunu ve oradaki meslektaşlarıyla transferin teknik olarak nasıl gerçekleşebileceği konusunda görüş alış verişi yaptığını belirtti.  Birkaç hafta önce Mısır Petrol Bakanı, Mısır’ın İsrail’den ithalata açık olduğunu söylemişti.