Yüzlerce yüzün biriktiği kumbara açıldı toplum

40 fotoğrafçı, 2011 yılından beri, ülkemizin en kapsamlı görsel belleğini oluşturmak üzere, toplumsal yaşamımızda iz bırakan 40’ar kişiyi fotoğrafladı ve 13 Şubat günü Fransız Kültür Merkezi’nde fotoğraf severlerle buluşturdu

Toplum
19 Şubat 2015 Perşembe

Her gün karşılaştıklarımız, bazen eserlerini tanıyıp, bilip, yüzlerini hiç görmediklerimiz, bazen bizi güldürenler, bazen ağlatanlar, heyecanlandıranlar, yeni tanıyıp hayran olduklarımız, eskilerden beri âşık olduklarımız, perde arkasındakiler, her daim hayatın içindekiler, 40 farklı gözün objektifinden, ortak bir anlatım diliyle, Türkiye’nin en büyük fotoğraf albümünde bir araya geldiler.

Yüz Kumbarası’nın mimarı Muammer Yanmaz, projeden elde edilecek tüm gelirin down sendromlu çocukların eğitimine ve hayata daha sıkı sarılmalarına adayan Dost Yaşam Vakfı’na aktarılacağını kaydetti. Yanmaz, “Normalde fotoğraf dersleri veriyorum ve bu projeye katılan herkes benim arkadaşımdı. Böyle bir işe girişmek istedim ve ortaya görsel bellek oluşturan bir çalışma çıktı. Toplamda 1600 kişi fotoğraflanmış oldu” dedi. Temaların nasıl belirlendiğine dair her bir fotoğrafçının konuyu kendilerinin belirlediğini söyleyen Yanmaz, oyuncuları, iş insanlarını, radyocuları, caz müzisyenlerini, yazarları  ve şairleri çektiklerini, dövmeli olan ünlü insanları çekerek de esprili konulara da değindiklerini belirtti. Fotoğraf sergisi, 19 Mart’a kadar sanatseverlerin beğenisine açık kalacak.

 

YÜZ KUMBARASI PROJESİ FOTOĞRAFÇILARI

Ahmet Kuyucuoğlu, Ayça Oğuş, Ayşegül Çetinel, Barış Çebin, Başak Duru, Burcu Ergin, Cenk Kalava, Damla Öksüz, Deniz Özkan, Didem Öğütçü, Emre Mollaoğlu, Erhan Yüksel, Fatih Küçük, Filiz Dibi, Filiz Tülü, Gaye Yön, Gonca Soysal, Gülendam Yılmaz, Hazal Erkan, Işın Akpınar, İlknur Atalkın, İrem Sokullu, Lale Elmas, Leyla Durdoğan, Lolita Anjel, Maneki Neko, Merve Karahan, Mustafa Önder, Müge Kekeç, Nilay Dikmen, Niyazi Uğur Genca, Nuray Ertürk, Okşan Fındık, Özlem Çulhagil Kır, Sevil Akışık, Şebnem Eldes, Teoman Cimit, Teri Erbeş, Umut Altun, Vladi Benbanaste.