Uruguay kabul etti: İranlı diplomatı elimizden kaçırdık

Uruguay’da İsrail Elçiliğine daha önce yapılan başarısız bir bombalı saldırıda parmağı bulunan ve bir başka saldırı için istihbarat topladığı öne sürülen İranlı bir diplomatın ülkeyi terk ettiği açıklandı

Dünya
19 Şubat 2015 Perşembe

Uruguay hükümeti, bu yılın Ocak ayında Uruguay’ın başkenti Montevideo’daki İsrail Elçiliğine bir bombalı saldırı düzenlenmesinde parmağı olduğu düşünülen Ahmed Sabatgold adlı İranlı diplomatın ülkeyi terk ettiğini doğruladı.

İsrail gazetelerinde geçtiğimiz hafta İranlı bir diplomatın Uruguay’dan sınır dışı edildiği haberini verirken haber Uruguay’da politik skandala yol açtı. Zira Uruguay İran ile olan ilişkilerini bozmamak adına konuyu gizli tutma çabasındaydı.

Haberin yayılması üzerine Uruguay Başkanı Jose Mujica ve Dışişleri Bakanı Luis Almagro konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada Sabatgold’un sınır dışı edilmediğini, kendisinin kaçtığı belirtildi.

Sabatgold’n karıştığı tespit edildiği olayda Montevideo’daki İsrail Elçiliğinin bulunduğu binadan sadece onlarca metre yakında ufak bir bomba kısmen patlamıştı. İsrailli güvenlik yetkilileri saldırının Elçiliğin güvenliğini test etme amacıyla yapıldığını düşünürken Uruguay güvenlik güçlerinin yaptığı soruşturma İran Büyükelçiliğine uzandı. 

Bunun üzerine Almagro, İran Büyükelçisini davet ederek konuyla ilgili görüşme yaptı. İran Büyükelçisi söz konusu diplomatın bir doktor randevusu nedeni ile tesadüfen bölgede olduğunu iddia etti ve diplomatın ülkeyi görüşmeden önceki gün terk ettiğini bildirdi.

Uruguay güvenlik güçlerinin ise bombalama öncesinde de Sabatgold’un aktivitelerinden şüphelenerek takibe aldığını açıkladı. Sabatgold önceki İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad döneminde yıldızı parlayan ve antisemit söylemleri ile tanınan bir isimdi.

İsrail’in Suriye’de yaptığı hava saldırısı sonrasında Hizbullah üst düzey üyesi Cihad Mugniyeh ve İranlı bir generalin ölmesi sonrasında misilleme olasılığına karşılık İsrail’in tüm dış temsilciklerinde güvenlik azami seviyeye çıkarıldı.