Yaşar Kemal’i dünyaya tanıtan eşi: Tilda

Edebiyat çınarı Yaşar Kemal 92 yaşında hayatını kaybetti. Geride, 26 roman, 11 deneme, 9 röportaj, 2 öykü, 1 şiir bırakan Yaşar Kemal, sadece Türk değil, dünya edebiyatına da adını yazdıran bir isim oldu

Toplum
4 Mart 2015 Çarşamba

Kemal’in dünya edebiyatında tanınmasında en büyük etken ise ilk eşi Tilda oldu.

Asıl adı Mathilda olan Tilda Kemal, Abdülhamit’in baştabibi, Yahudi asıllı Jak Mandil Paşa’nın torunu, Osmanlı Bankası Genel Müdürü’nün kızıydı.

Kendisini tanıyan herkesin alçakgönüllü, zeki ve zarif olarak nitelendirdiği Tilda ile Yaşar Kemal’in yolu Çukurova’da kesişti. 1952 yılında evlenen ikili tam 50 yıl evli kaldı.

Türkçe’nin yanı sıra İngilizce, Fransızca ve İspanyolca’ya anadili gibi hakim olan Tilda, Yaşar Kemal’in on yedi eserini yabancı dillere çevirdi. Dünyanın, Türkiye’nin edebiyat ustasını tanıması onun sayesinde oldu. Cengiz Çandar, 2001 yılında kaleme aldığı yazısında Tilda’yı şu şekilde tasvir etmişti:

“Dünya, Türkiye’nin usta dil kuyumcusunun, bu halkın asırlardan gelen gür bilgelik ırmağının uğultusunu Tilda sayesinde öğrendi. Yaşar Kemal, bu efsunlu efsaneler toprağının içinden akan pınar idiyse de, Tilda ile çağladı.”

Tilda, 17 Ocak 2001’de geçirdiği amansız hastalık nedeniyle vefat ettiğinde Yaşar Kemal hayatının aşkını “Tilda bunda da benden önce davrandı” sözleriyle uğurlamıştı.

Yaşar Kemal ilk eşi için “Tilda benim arkadaşımdı, dostumdu. Kardeşim, kardeşten de öte bir şeyimdi. Edebiyat konuşurduk, siyaset, felsefe… Biz 50 yılı böyle geçirdik, konuşarak...” derdi.