GKD Kültür Festivali için geriye sayım

Bu yıl 29 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek olan GKD Kültür Festivali dopdolu programı, konuk konuşmacıları, panelistleri, sanatçıları ve yurt dışından gelen konukları ile 7’den 70’e her yaştan bireyi öğrenmeye, eğlenmeye ve keşfetmeye davet ediyor

Toplum
4 Mart 2015 Çarşamba

Feride Petilon

 

Derneğin kültürel faaliyetleri arasında çok özel bir yeri olan Göztepe Kültür Festivali 2011 yılından beri gerçekleştiriliyor. Tüm gün süren bu festivalde, derneğin farklı salonlarında birbirinden seçkin konuşmacılar değerli paylaşımlarda bulunuyorlar. Eşzamanlı düzenlenen seminer ve atölyelerde bilginin paylaşılması hedef alınıyor.

GKD Kültür Festivali’nin bu yılki koordinatörü Tali Bahar. GKD’de yaptığı gönüllü çalışmalarının ardından iş hayatına geçiş yapan Tali Bahar festival hakkında şöyle diyor: “Öncelikle böyle bir çalışmanın içinde olmaktan çok mutluyum. İş hayatında yaptığımız takım ruhu çalışmaları, motivasyon seminerleri ve benzeri aktiviteleri dernekte hayata geçirmeye çalışmak oldukça keyifli. Bu derneğin içerisinde büyümüş, yıllarca gönüllü olarak çalışmış biri olarak, bu projeyle geri dönmüş olmak ise ayrı bir heyecan benim için. Üç senedir festivale katılıyordum ve keyifle takip ediyordum. Aslında Göztepe Kültür Festivali’nin tüm katılımcıları aynı zamanda organizatörleridir. Çünkü festival hepimizin fikirleriyle, yorumlarıyla ve istekleriyle beslenen bir yolculuktur. İşte bu sene bu yolculuğu hep birlikte ‘keşfetmek’ için, kendimizi, tarihimizi, sanatı kısaca hayatı keşfetmek için yola çıktık.”

Sergiler ve atölyeler

Bu yıl sergi salonunda İrvin Mandel’i konuk edeceğiz. Yarattığı mizah duygusunu bu kez duvarlarda göreceğiz. Okurken bir kere daha gülecek kendi iç dünyamızı keşfe dalacağız.

Atölyeleri de unutmadık elbette. Gençliğini GKD’de geçirmiş, Damdaki Kemancı ve Hacı gibi prodüksiyonlarda yer almış ve İsrail’de profesyonel dansçı olarak çalışan Ceki Benşuşe ile ‘Dans Ediyorum Öyleyse Varım’ diyecek; kendi parfümümüzü yaratmak ve koku keşfine çıkmak için Kimyager Liat Murat Barbut parfüm şişelerimizi hazırlarken; Işık Namer’le ‘Hayat Çikolatayla Güzel’ deyip damak tadımıza uygun çikolataları keşfedeceğiz. Polet Beraha ile ‘İnsan Hayatında Yoganın Yeri’ atölyesinde yoganın felsefesini ve bakış açısını dinlerken matlarımızın üzerinden deneyimleme şansımız da olacak.

Bu yıl festivalin önemli bir konuğu da Uğur Yücel olacak. Bu çok renkli sanatçı ile birlikte olma fırsatını yakalayacağız. ‘Birlikte Yaşamak’ Uğur Yücel’in yaşamından kesitler ve akıcı konuşması ile daha da keyifli olacaktır.

Tüm bunlar ve daha nice sürprizler için, 29 Mart Pazar günü GKD’de buluşuyoruz. Kayıtlar ve detaylı program çok yakında: www.goztepekulturfestivali.org/ adresinde

Son olarak geçtiğimiz üç yılda GKD Kültür Festivali’ne başkanlık yapan Metin Bahar’ın sözlerine kulak verelim: “Bu çalışma sadece bir etkinlik günü çalışması değildir. Bu çalışma ile bizler libretto hazırlanması, klip çalışmaları, web sitesi çalışmaları, öğlen yemeği menüsü, mini kermes, şehir dışından gelenleri ağırlamak, teknik donanımları hazır etmek gibi alt alta konulduğu zaman oldukça meşakkatli bir işe girişiyoruz. Zaman sanki daha hızlı akıyor. Bir seneden diğerine devrettiğimiz tüm bilgiler bize yeni deneyimler için veritabanı oluşturuyor. Konuların ilgi çekebilmesi, konu başlıklarını oluşturulması ve konukların zaman ayırabilmeleri bizim için ayrı bir önem taşıyor. Gün gelip de etkinlik başladığı zaman deyim yerinde ise heyecan tavan yapıyor. Gün sonunda ise ayak tabanlarımız şiş ama yüzümüzdeki gülücük ile evimize dönüyoruz. İşte bu noktada tüm eleştirileri gözden geçirmek ve dikkate almak en önemli görevimiz oluyor.

GKD Yönetim Kurulu Başkanı Teri Yıldız ise duygularını şöyle paylaştı: “Başarı ayrıntıda gizlidir. Tüm faaliyetlerimiz için geçerli olmak üzere takım çalışması bizi ileriye götürür. Bilgi paylaşımı adına gerçekleştirdiğimiz festivalimiz her yıl artan bir ivme kazandı. Çok değerli konuşmacılar bize ışık tuttu. Kimileri ise bir sonraki yıl için söz verdiler. Umarım herkes bize destek verir. Unutmayalım ki keşfetmek sadece kendi gelişimimiz için değil tüm toplumun bilinçlenmesi adına atılacak önemli bir adımdır.” 

Konuşmacılar

Bu yolculukta katılımcılarla birlikte olacak değerli konuşmacı ve konulardan bazıları şöyle:

 Hürriyet Gazetesi köşe yazarı ve CNN Türk’te ‘Baştan Sona’ programının yapımcısı, deneyimli gazeteci Akif Beki kendi gözünden 2023 Türkiye’sinin fotoğrafını aktaracak.

 Liv Hospital Genel Müdürü Meri İstroti’nin ‘30 Yaşa Mektuplar’ adlı kitabından esinlenerek herkesin kendi 30 yaşını yolculuk yapacağı panelde Meri İstiroti ve kitapta mektupları yayınlanmış dört başarılı isim -Sami Kohen, İzzet Keribar, Carole Hakko ve Lazar Demişulam- kendi gençlikleri üzerinden hayat tecrübelerini paylaşacaklar.

 Kış sezonu boyunca ellerden düşmeyen Fi ve Çi kitaplarının yazarı Azra Kohen hayata dair keşiflerini paylaşacak.

 Araştırmacı Yazar Rıfat Bali ile tarihsel perspektiften yola çıkarak günümüzün sorunlarını ve geleceği konuşacağız.

 İsrail Kanal 2 Dış Haberler Editörü Arad Nir ile Türkiye-İsrail ilişkilerini ve sürecin normalleşmesini tartışacağız.

 Son günlerin trend konularından organik tarım ve vejetaryenlikle ilgili paylaşımlarda bulunmak için Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr Ozan Zeybek’i dinleyeceğiz.

 Dört saatte kim değişmek istemez? Profesör Cengiz Eren’i de dinleme fırsatı bulacağız. NLP uzmanı olan profesör korkularımız ve hayatımızı keşfetmek adına yapacağımız yolculukta bizlere önderlik yapmaya hazırlanıyor.

 Yurt içinde ve yurt dışında, farklı kültürler üzerine çekilen birçok belgeselin araştırmasını, prodüksiyonunu ve metin yazarlığını üstlenen Reyan Tuvi, son olarak Taksim Gezi Parkı olaylarını anlattığı ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ belgeseli ile birçok festivale katıldı ve ödüller aldı. Reyan Tuvi ile filmlerinden görüntüler eşliğinde belgeselciliği, Festus Okey cinayetini ve Gezi Parkı’nı konuşacağız.

 Rav İsak Peres ve Fotoğraf Sanatçısı Alberto Modiano ile ‘Yahudiliğin Zaman ve Mekan’ ile olan ilişkisini keşfedecek renkli dakikalara sahne olacağız.

 Av. Rita Ender’in moderatörlüğünde gerçekleşecek ‘Türkiye’de Azınlık Gazeteleri Paneli’nde Yahudi, Ermeni Rum ve Süryani gazetelerinin temsilcilerinden varoluş mücadelelerini, yaşadıkları zorlukları ve maruz kaldıkları nefret söylemlerini dinleyeceğiz.

 Emir Alkaş ve NTV Spor Spikeri İsmail Şenol ile basketbolun sadece basketbol olmadığını keşfedeceğiz.

 Metin Delevi bizlere Avrupa ‘da son günlerde artan antisemitizm ve yansımaları hakkında bilgi verecek. Yakın günlerin karanlık saatleri masaya yatırılacak ve gerçekleri keşfedeceğiz.

 Robert Schild’in keyifli anlatımıyla Aşkenaz mizahını ve kültürünü kahkahalarımızla keşfe çıkacağız.