II. Dünya Savaşı’nda Türkiye’nin Yahudi Politikası Salt’ta tartışılacak
24 Mart Salı günü Avrupa ülkelerinin yaralı hafızalarıyla yüzleşme süreçlerine odaklanan ‘Hafıza Politikaları’ serisinin sekizinci konferansı, tarihçi İzzet Bahar ve Corry Guttstadt’ın katılımıyla Salt Galata’da gerçekleşecek. Programın bilimsel sorumlusu Nora Şeni’nin moderatörlüğünde düzenlenecek olan konferansta Bahar, ‘II. Dünya Savaşı’nda Fransa’daki Türk Yahudilerine Ne Oldu?’, Guttstadt ise, ‘Türkiye, Holokost ve Hafıza’ başlıklı birer konuşma yapacak.
İstanbul Fransız Kültür Merkezi, Mémorial de la Shoah (Paris), Université Paris 8 ve Anadolu Kültür’ün katılımıyla yürütülmekte olan programda konferans Türkçe olarak gerçekleşecek.
İzzet Bahar doktora çalışmalarını 2012’de, University of Pittsburgh’da tamamladı. Bahar’ın son kitabı ‘Turkey and the Rescue of European Jews’ (Routledge, 2015), kısıtlayıcı yasalar ve göçe zorlamayla başlayan ve II. Dünya Savaşı sırasında giderek Yahudilerin toplu imhasına dönüşen Nazi politikaları karşısında devrin Türk hükümetinin, Yahudi mülteciler ile Alman kontrolündeki Avrupa’da yaşayan Türk Yahudilerine karşı tutum ve politikasını irdeliyor.
Corry Guttstadt ‘Türkiye, Yahudiler ve Holokost’ konulu doktorasını 2009’da, Universität Hamburg’da tamamladı. Bu çalışması 2012’de Türkçe olarak İletişim Yayınları’ndan çıktı. Yad Vaşem’deki arşiv ve araştırma merkezinde çalışmalarını sürdüren Guttstadt’ın, 1930-1940 yıllarında Avrupa’daki Türkiye Yahudilerinin anılarını konu alan son kitabı, Beate Klarsfeld Foundation tarafından yayımlanacak.
Nora Şeni Université Paris 8’te profesör olarak görev yapıyor. Güncel Türkiye politikaları üzerine makaleleri ‘Le Monde’ ve ‘Libération’ gazetelerinde yayımlanıyor. 2013’te ‘Hérodote’ dergisi için ‘Géopolitique de la Turquie’ (Türkiye’nin Jeopolitikası) sayısını hazırladı. Şeni’nin, tarih ve hafıza, Osmanlı ve Türk kenti, kentte cinsel ve dinsel ayrımcılık, Osmanlı ve Türkiye’de azınlıklar, kent ve kültür gibi konularda araştırma ve yayınları bulunuyor.