Tam 100 senelik mazisi olan bir okulda okumuş olmak, sonra o okula öğretmen olarak geri dönmek, matematik bölüm başkanlığı derken, mezunlar derneği başkanı olmak.
Berta Banana (*)
Tam 100 senelik mazisi olan bir okulda okumuş olmak, sonra o okula öğretmen olarak geri dönmek, matematik bölüm başkanlığı derken, mezunlar derneği başkanı olmak ve 100. Yılın Börek gününü düzenlemek. Benim ve takım arkadaşlarımın üstlendiği önemli bir sorumluluk.
Bu sene değişik olmalıydı, özel olmalıydı. Ne yapılabilirdi. Madem 100 yıllıktı madem bir çınar misali dimdik ayaktaydı. Bu ağacın tüm dalları o gün orada olmalıydı. Öğrencileri, öğretmenleri, yöneticileri ve mezunları.
Günlerce süren yoğun bir çalışmanın ardından; en çok öğrencinin görev aldığı, eski yıllarda okulumuzda çalışmış ve halen çalışmakta olan öğretmenlerin en çok katıldığı, 1938 yılında mezun olmuştan tutun da, 2015’te mezun olacak öğrencilerine kadar küçük-büyük herkesin bir arada olduğu bir gün oldu 100. Yıl Mezunlar Günü.
77 senelik, 75 senelik 70 senelik, 60 senelik mezunlar torunlarının çocuklarından plaketlerini alırken salonda duygulu anlar yaşandı.50 senelikler smokin ve papyonla bu güne katılırken, 30 senelik mezunlar cübbe giyip kep fırlattılar. 10 sene önce okuldan ayrılan genç mezunlarımız; eşleri, nişanlıları, yeni doğmuş çocuklarıyla katıldı bu özel güne. Onlar, ağacımızın çoğalmaya devam eden dallarının simgeleriydiler o gün…
Günün erken saatlerinde okul öğrencileri kayıtta, fotoğraf çekiminde, mezun kartta, plaket dağıtımında görev alırken, Emel Benbasat, Liya Benbasat,Arslan Benzeray, Vivet Ojalvo, Albert Habip, Sara Kuzir, Orhan Kuzir, Lisya Aben, Rivka Bihar, Meno Malki’den oluşan Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu da gelen konuklara güzel bir gün geçirtmek için canla başla çalıştı.
Güne okul öğrencilerinin gitar ve akordeonla yaptıkları müzik ve peynir şaraptan oluşan kokteylle başlandı. Kokteyl sırasında Tülay Gürler Kurtuluş ve Moşe Grosman kaleme aldıkları 100. Yıl Kitabımızı imzaladılar. Birlikte yenilen öğle yemeğinin ardından, plaket törenine geçildi.
Tören, yenilenen giriş alanında eserleri sergilenen Bedri Baykam’ın açılış konuşması ile başladı.100. yıl konuk konuşmacısı olarak törene katılmaktan büyük onur duyduğunu belirten Baykam, laik eğitim sisteminin çağdaş dünyadaki yerini ve önemini anlattı.
Açılış konuşmasının ardından, okulumuzun öğrencilerinden Arel ve Liya Sevevi kardeşlerin “anneannelerinin annelerine” plaket vermeleri salondaki konuklara duygulu anlar yaşattı. Günün sunuculuğunu 1953 -2015 yılları arasında Musevi Lisesi’’nden mezun olmuş, Mezunlar Derneği’ne destek vermiş, mezunlarımız üstlendi. Plaketlerini almak için sahneye çıkan mezunlar akıllarında ve kalplerinde iz bırakmış anılarını paylaştılar. İsraİl’de yaşayan üroloji alanında dünya çapında ödülleri olan Musevi Lisesi Mezunu Daniel Yahya, okul marşımızın bestesini yazan Dr.Musa Albukrek ve kardeşlerinin yaptığı konuşmalar konuklar tarafından uzun süre alkışlandı. Farklı yaş guruplarındaki öğrencilerimiz gitar, piano, rock müzik sunumları ile konuklarımıza keyifli saatler yaşattılar YGS’den törene koşup gelen öğrencilerimiz okula bağlılığın bir yüz yıl daha devam edeceğinin adeta habercisi gibiydi. Yosi Mizrahi’nin esprili sunumları ve coşkuyla söylenen okul marşıyla sona erdi.
* UÖML Matematik Bölümü Başkanı –Musevi Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı