Ebeveynlik Sanatı 70 Pencere/Shivim Panim, yeni JLI çalışması Ebeveynlik Sanatı ile katılımcılara düşündürücü, aydınlatıcı ve pratik bir eğitim deneyimi yaşatmayı hedefliyor
Anne babalar olarak çocuklarımızın iyiliği, geleceği ve hayatlarını şekillendirmekte nasıl bir rol oynadığımızla ilgili çeşitli endişelere kapılırız. Onları bağımsız olmaya teşvik ederken nasıl koruyabilir, güvende tutabiliriz? Çocukları motive etmek için ne zaman ödül, ne zaman ceza yoluna gitmeliyiz? Ve önlerinde uzanan uzun yola duygusal ve zihinsel açıdan hazırlanmalarını sağlamak için nasıl özgüven kazandırabiliriz?
Ebeveynlik Sanatı çalışmasında ebeveynler olarak karşı karşıya kaldığımız zorlukları aşıyor, çocuklarımıza değerlerimizi aşılamak, özerkliği teşvik etmek, uzun vadeli başarı ve duygusal sağlık kazanmalarını sağlamak için zaman içinde geçerliliğini korumuş olan Yahudi öğretilerinden aldığımız içgörüleri tekrardan keşfediyoruz.
JLI Yetkili Eğitmeni Chaya Chitrik tarafından İngilizce olarak yapılacak altı haftalık çalışmada her hafta farklı konular ele alınıyor.
25 Mart'ta başlayan ilk hafta ‘Ebeveyn mi, arkadaş mı?’ konusu ile ‘Çocuğunuzla bir arkadaş olarak mı, yoksa saygı duyduğu ve takdir ettiği etkili bir kişilik olarak mı iletişim kuruyorsunuz? Aynı anda hem otoriteye saygı duymasını, hem de duygusal güvenliğini pekiştirmesini nasıl sağlayabilirsiniz?’ soruları çerçevesinde ilerleyecek çalışma, diğer haftalarda da ilgili konular üzerinde duruyor.
2.hafta: ‘Katı mı, affedici mi?’ Her şeyi affettiğiniz takdirde çocuk yeterince rehberlik almamış olur. Çok katı bir yaklaşımsa çocuğun ihtiyaç duyduğu desteği başka yerlerde aramasına neden olur. Bu derste, dengeli bir yaklaşım benimseyebilmek için çok çeşitli ebeveynlik modellerini inceleyerek iyi ve kötü tarafları tespit ediliyor.
3.hafta: ‘Özgürlük verin ama ölçülü olun.’ Özerk bir çocuk yetiştirmek istiyorsanız aşırı koruyucu olamayacağınızı biliyorsunuz. Peki, onu sorumsuzca davranmaktan nasıl koruyacaksınız? Hangi noktada onu korumayı bırakıp kendi kararlarını vermesi konusunda güvenmelisiniz?
4.hafta: ‘Sağlıklı bir özgüven.’ Kendine güveni olmayan çocuklar başkaları tarafından sindirilir, kendileri de başkalarına karşı zorbaca davranışlarda bulunurlar. Çocuğunuzun bunları yaşamamasını nasıl sağlarsınız? Kendine özgü yeteneklerini geliştirmesi ve özgüvenli bir kendilik imgesi kazanabilmesi için neler yapabilirsiniz?
5.hafta: ‘Etkili ödül ve ceza uygulaması.’ Çocuk uygunsuz davranışlarda bulunuyor. Ne yapmak lazım? Övgü ve sitem çocuk yetiştirmenin havucuyla sopasıdır, ama ya çocuğunuz kendini size kapatırsa ne yaparsınız? Sözcüklerinizin ve davranışlarınızın çocuğa doğru mesajı ileterek istenen sonucu vermesini nasıl sağlarsınız?
6.hafta: ‘Hayatın alet kutusu.’ Çocuğunuzun başarılı olması için ihtiyaç duyacağı araçlar harika bir eğitim, güçlü değerler ve gurur duyacağı bir kimliktir. Peki, anne babalar bu araçları tedarik etme konusunda nasıl bir rol oynarlar? Ve çocuğun Yahudiliğin coşkusunu keşfedip Yahudi kimliğiyle gurur duymasını nasıl sağlarsınız?
Bilgi ve kayıt için: [email protected]