Sigara kullananların en büyük hayali bir gün bağımlısı oldukları bu alışkanlıklarından vazgeçmek. Herkes kendine uygun farklı yöntemlerle sigarayı bırakmayı deniyor.
Yöntem ne olursa olsun sigarı bırakma kararının önce zihinde tasarlanması gerektiğini tüm uzmanlar söylüyor. Ares Psikolojik Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Kurucusu, Klinik Terapist, Psikolog Hasan Arslan, danışanlarına sigarayı bırakma yöntemi olarak hipnoterapiyi öneriyor. Hipnoterapi yüksek bir farkındalık yaratarak kişinin sigaranın kötü kokusunu, tadını, nefesini ve bedenini nasıl etkilediğini fark ediyor. Yöntemi başarıyla uygulayan Psikolog Arslan sigarayı nasıl bıraktırdığını anlatıyor.
Sigarayı bırakmak sanıldığı kadar zor mu?
Sigarayı bırakmak herşeyden önce bir karar vermekle başlar. Anlamlı bir karar o yönde yeni bir davranışın oluşması için zemin hazırlar. Eğer genç biriyseniz rahat nefes almak, sağlıklı bir cinsellik ve hayattan keyif almak başlangıç için iyi hedefler olabilir. Daha yaşlı biriyseniz belki sizin için hayata yeniden sarılmak, yapmak istediklerinizi gerçekleştirmek için bir başlangıç, torunlarınızı görmek ve onlarla zaman geçirmek sağlığı seçmeniz için doğru bir adım olabilir. Ne olursa olsun karar ve sorumluluk her zaman kişiye aittir.
Sigarayı bırakmak sadece bunu ciddiye almadığınızda veya gözardı ettiğinizde zor gelir çünkü gerçekten yapmak istemiyorsunuzdur.
Sigarayı bırakmak isteyen hastalarınıza hangi yöntemi uyguluyorsunuz?
Hipnoterapi yüksek bir farkındalık yaratarak kişinin uzun zamandır görmesi gerekeni ona göstermeye başlar. Sigaranın gerçekten olduğu gibi kötü kokusunu, tadını ve nefesini veya bedenini nasıl etkilediğini farkeder. Hipnoterapiyle kişi kendi zihninin kontrolünü ele alarak sigaradan uzaklaşma ve kurtulma arzusunu güçlendirir. Böylece sigara alışkanlığı üzerinde güçlü bir hâkimiyet kurar ve kendi özgürlüğünü ilan eder. Oto hipnoz ve benzeri zihinsel araçlarla da her ne zaman sigara arzusu hissetse bundan kolayca kurtulup rahatlayarak hayatına devam edebilir. Hayatının sonraki aşamalarında da bu tür teknikleri bilmek kişinin stresin etkilerinden kurtulmasına, rahatlamasına, uyku kalitesinin artmasına ve genel olarak düşüncelerini etkileme becerisine kavuşmasını sağlar.
Hipnoterapi alışkanlıklardan/bağımlılıktan kurtulma aracı olarak nasıl kullanılıyor?
Her bağımlılık insan hayatında bir boşluğu doldurur. Nasıl birçok obez kişi yemeği stres azaltmak, uyumak veya iyi hissetmek için kullanıyorsa sigara da çeşitli şekillerde insanlara hizmet eder. Bazıları için sigara stresten kurtulmak için bir araçtır, bazıları kilo almamak için (!) ve bazıları da onu bir özgüven aracı olarak kullanabilirler. Bu alışkanlık temelinde kişiye nasıl hizmet ediyorsa onu çok daha sağlıklı ve faydalı fikirler ve alışkanlıklarla değiştirebiliriz. Örneğin sigara eğer kişinin hayatında rahatlatıcı bir rol oynuyorsa bu kişinin gerçekten rahatlamayı bilmediğine bir işarettir. Bilimsel olarak ispatlanmış en güçlü rahatlama şekli olan hipnotik transla kişi kendi dinlendirici rahatlığına kavuşabilir. Böylece sigarayla ilgili fikirleri zihninden uzaklaştırabildiği gibi arzuladığı fikirleri zihninde pekiştirip yeni alışkanlıklar yaratmaya başlayabilir. Bu beraberinde sadece sağlık değil kendine güven de getirir. Bu yüzden insanlar sigarayı bıraktıktan sonra hayatlarında yeni ve dönüştürücü değişimler yapmaya başlarlar. Yeni bir hayatın ilk basamağı gibidir bu dönüşüm süreci.
İnsanlar sigarayı bırakmaya çalışırken nasıl hatalar yapıyorlar?
Birçok kişi için sigara bir fiziksel bağımlılıktan çok daha fazlasıdır. Bazıları için sigara acılarını paylaşan ‘dostu’, en yakın arkadaşları, hayatın tadı yani her şeyleri olmuştur. Diğerleri için ise bu alışkanlık daha yüzeysel bir seviyededir. Durum ne olursa olsun eğer herhangi birşey için sigaraya düzenli bir rutinde alışkanlık duyuyorsak onun esiriyiz demektir.
Sigarayı bırakma aşamasında yapılar hatalar
---Sigarayı bırakır bırakmaz bir başka yıkıcı alışkanlığa geçiş yapmak (Örn. aşırı yemek yemek, aşırı spor yapmak)
---Yeniden sigara davranışını tetikleyecek ortamlarda sık bulunmak
---Kararının arkasında dur(a)mamak (Örn. ‘Bir tane içsem birşey olmaz’)
---Zor koşullar veya aşırı stresle karşılaştığında rahatlamak için yeniden sigaraya sarılmak.
---‘Ben asla bırakamam’, ‘Sigarasız yaşayamam’ gibi düşüncelerle umutsuzluğa kapılmak ve yeniden eski alışkanlığa dönüş yapmak.
---Sadece ‘keyif almak’ için belirli durum ve ortamlarda içmek. Genelde bu da stres arttığında sıklaşır ve davranış eski haliyle devam eder.