Tüm dünyanın start-up ülkesi adını verdiği, gerek kendi yarattığı şirketleri dünya devleri yapma konusunda, gerekse teknolojisini dünya devi şirketlere satma konusunda oldukça başarılı olan İsrail’in, Forbes dergisi tarafından derlenen bu yıl içinde öne çıkan girişimlerini derledik
1. Neura
Sayısı günden güne artan kadın girişimcilerden Triinu Magi tarafından hayata geçirilen Neura, son 2-3 yılın en çok konuşulan konularından olan ‘Nesnelerin İnterneti – Internet of Things (IoT)’ konusunda tüm hayatımızı saran cihazların tek elden otomatik olarak yönetildikleri bir platform olmayı ve bu platformun oluşturduğu ve hayatımıza etki eden tüm olayların yarattığı bildirimlerle bir takım tavsiyelerde bulunarak içinde yaşadığımız baş döndürücü hızdaki hayatı daha zevk alınır ve yönetilebilir hale getirmeyi amaçlıyor. Henüz çok erken aşamalarında olan uygulamanın çok ümit vaat ettiğini ve bir takım çok yenilikçi fikirler barındırdığını belirtmem gerek...
2. Salespredict
Başka bir kadın girişimci Kira Radinsky tarafından yaratılan girişim müşterilerine ve yatırımcılara tahmine dayalı analiz (predictive analysis) yöntemi ile en iyi müşterilerini bulmalarına yardımcı oluyor. Oldukça rekabetçi olan bu piyasada, yenilikçi yaklaşımları nedeniyle, özellikle satış pazarlama yazılımlarının en yoğun kullanıldığı pazar olan Amerika pazarında kendine iyi bir yer bulabilir.
3. Optima Design
Çip tasarımında yapılan bir takım ‘basit hatalar’ın çözülmesini hedefleyen girişim, özellikle giyilebilir teknolojilerin daha fazla hayatımıza girmesi ile önem kazanabilir. Bazı elektronik devreler, tasarım aşamasında güneş gibi dış etkenlere uzun süre maruz kalma konusunda yeteri kadar üzerinde düşünülmeden geliştirme yapıldığı için uzun vadede bazı fonksiyonel sıkıntılara yok açabiliyor. Optima Design, yenilikçi yaklaşımları ile bu sıkıntıları bertaraf etmeyi amaçlıyor.
4. Gene-way
Kurucusu Dr. Firas Swidan’ın bizzat annesinin kronik bir hastalığı için yıllar boyu süren çalışmalarını ürünleştirmek için yola çıktığı girişim, kişisel egzersiz, beslenme ve sağlıkla ilgili diğer planları düzenleyen bir uygulama. İlk bakışta basit gözükmekle birlikte ‘epigenetic testing’ adı verilen kan testi ve diğer bir takım analizler sonucu ortaya çıkan bulgulara göre karar veren metot oldukça dikkat çekici.
5. Goplatform
Gitgide artan nüfus, plansız yapılaşma ve eğitimsizlik nedeniyle günden güne azalan gıda üretimi arasında yaşanacak darboğazı tarla seviyesinde çözmeyi hedefleyen bu girişim ile uluslararası bir sertifikasyon standardı oluşturulması ve tüm verinin analiz edilerek en uygun ve verimli üretimin yapılabilmesi için gıda üreticilerine yol gösterilmesi amaçlanıyor.
6. SCiO
2014 senesinin Kickstarter’daki en başarılı kampanyalarından birini gerçekleştiren Tel Aviv merkezli Condumer Physics firmasının ürünü cihaz, mobil bir moleküler sensör. Kendinden önce, aynı işi yapabilen cihazların en az 20 metrekarelik odalara sığdığı sensör ile çevremizde yer alan tüm nesnelerin içeriğini saniyeler içinde tespit edebilmemiz mümkün. Haziran ayında gönderimlere başlayacak olan firmanın ilk sipariş verenleri arasında olan biri olarak cihazla oynamak için dört gözle beklediğimi itiraf etmeliyim. Detaylı bilgi ve videolar için https://www.consumerphysics.com/myscio/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
7. Genie
Başarılı girişimci Doron Marco tarafından kurulan Whiteinnovations firmasının ürünü olan Genie, yemek hazırlama konusunda yenilikçi bir yaklaşım getiren bir cihaz. Farkı, yemekleri porsiyonlar halinde kısa sürede hazırlamaya olanak veren yaklaşımı sayesinde bu alanda pazara yakın zamanda giriş yaparsa çığır açabilecek nitelikte. Kurucusunun kendi adına kayıtlı olan 100’ü aşkın patentini göz önüne alınca oldukça yenilikçi bir yaklaşımın tüketicileri beklediğini tahmin etmek güç değil...