ABD’de Charleston şehrinde siyahi Amerikalıların gittiği tarihi Emanuel AME Kilisesinde yaşanan ve dokuz kişinin hayatını kaybettiği ırkçı saldırı sonrası bayrak bunalımı yaşanıyor.
Silahlı saldırıyı Dylan Roof adlı 21 yaşındaki beyaz bir gencin yapmış olması ve eylemini ırkçı sebepler ile ifa ettiğini itiraf etmesi ABD iç savaşını ve Konfederasyon bayrağını tekrar gündeme getirdi.
1861 ile 1865 arasında süren iç savaşta yedi güney eyalet Konfederasyon bayrağı altında toplanarak, siyahilerin köleliğinin kaldırılmasına karşı çıkmış ve Washington yönetiminden kopmak istemişti.
Beş yıl süren ve Kuzey- Güney savaşı olarak da bilinen savaş sonunda Güney, (Konfederasyon Birlikleri) savaşı kaybetmiş ve kölelik kaldırılmıştı.
Dolayısı ile Konfederasyon bayrağı siyahilerin hafızasında ABD tarihinde siyahilerin köle olarak yaşadığı bir dönemin sembolü olarak görülüyor.
Dokuz kişinin hunharca sadece siyah oldukları için öldürülmeleri sonrası Güney Carolina’da tüm ABD bayrakları yarıya inmişken Eyalet Meclisinin bahçesindeki Konfederasyon bayrağının yarıya indirilmeden dalgalanması halktan büyük tepki alıyor.
CNN’in haberine göre söz konusu Konfederasyon bayrağının halen dalgalanmasının sebebi hukuki ve teknik bir sebebe dayanıyor.
Güney Carolina Tarihini Koruma Kanunu olarak kabul edilmiş bir eyalet yasası bayrağın geçmişin bir sembolü olarak niteliyor ve gönderde kalmasını garantiliyor.
Kuzey eyaletlerinde ve Siyahi Amerikalıların gözünde ırkçılıkla özdeş olarak görülen bayrak fanatik Güneyliler için tarihlerinin ve kim olduklarının bir sembolü.
2000 yılında birçok sivil toplum örgütü tarafından bayrağın aslında ırkçılığı temsil ettiği ve indirilmesi ya da en azından küçültülmesi konusunda yoğun faaliyetler yapılmasına rağmen, kampanya başarılı olamadı.
Söz konusu eyalet kanununun değişmesi için eyalet meclisinde üçte iki çoğunluk gerekiyor ve şimdiye kadar bu sağlanamadı.
Bayrağın yarıya indirilememesinin sebebi ise teknik. Eski bir direkte dalgalanan, makara sistemi olmayan bayrak yarıya indirilemiyor.
Güney Carolina Valisi Nikki Haley CNN’e yaptığı açıklamada bayrağı kastederek şöyle konuştu: “Sanırım eyalet bu konuyu yeniden görüşmeye açacak, bakalım tartışma nereye gidecek.”