Birleşmiş Milletler, İsrail ve Filistinlilere, 2014 yılında Gazze’de yaşanan savaş sırasında meydana gelen savaş suçlarının peşine düşmeleri ve Uluslararası Suç Mahkemesi’nin bu konuda başlattığı soruşturmaya destek vermeleri çağrısında bulundu
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne Müslüman ülkeler tarafından sunulan çözüm teklifi, beş eksik üyeyle yapılan oylamada kırk bir oya karşılık bir oy oranıyla kabul edilmişti. Oylamada olumsuz oy veren tek ülke ABD olmuştu.
Konseyin bağlayıcı hiçbir gücü bulunmasa da, uluslararası ortamda her iki tarafı baskı altına sokabilecek ahlaki bir otoritesi olduğu kabul ediliyor. Bu baskı ile sivil hayatların kaybedilmesine sebep olan sorumluların cezalandırılabileceği düşünülüyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu konseyi eleştirerek Suriye Başkanı Beşar Esad ve IŞİD ile ilgileneceklerine, İsrail’i hedefe koymakla suçladı ve yaptıkları çözüm önerisinin adeta İsrail karşıtlığının beyanı olduğunu söyledi. Netanyahu, “İsrail’in Sina’dan kovulduğu, IŞİD’in Mısır’da vahşi saldırılar düzenlediği, Suriye’de Esad’ın kendi insanlarını katlettiği, İran’da keyfi infazların sayılarının tırmanışta olduğu günümüzde Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, hiçbir suçu olmadığı ve sadece katil terörist bir örgüte karşı kendini savunmak için harekete geçmiş olduğu halde İsrail’i kınamaya karar vermiştir,” diye konuştu.
Tartışmalar, Hamas hakimiyetindeki Gazze’den fırlatılan roketlere cevap olarak İsrail’in düzenlediği harekatın başlamasının üzerinden tam bir yıl geçmesine günler kala gerçekleşiyor.
Birleşmiş Milletler soruşturmacıları Haziran ayının 22’sinde açıkladıkları raporda, hem İsrail hem de Filistinli militan grupların uluslararası insan haklarına ters düşen vahim hareketlerinin savaş suçları kapsamına girebilecek boyutta olduklarını bildirmişlerdi.
Kapalı kapılar ardında saatler süren görüşmelerin ardından konseyde bulunan ve aralarında İngiltere, Fransa ve Almanya’nın da olduğu tüm Avrupa Birliği ülkeleri teklife olumlu yönde oy kullandılar.
Merkezi New York’ta bulunan insan hakları gözlemcileri konuyla ilgili bir açıklama yaparak, İsrail, Filistin ve Hamas’ın bu çağrıya uymaları ve Uluslararası Suç Mahkemesi ile işbirliği içinde olmaları gerektiğini söyledi.
Filistin Büyükelçisi İbrahim Khraishi, iddiaları soruşturmak amacıyla bir komite kurduklarını ve bu komitenin hukuki zorunluluklarına tamamen bağlı kalacağını söyledi.
Diğer yandan Cenevre’de görevli İsrail Büyükelçisi Eviatar Manor da, İsrail’in silahlı çatışmalar sırasında gerçekleştiği iddia edilen tüm ihlalleri soruşturmaya niyetli olduğunu belirtti.