İran’ın Doğu Azerbaycan eyaletinin batısında yer alan Sehend dağı eteklerinde üzerinde Davut yıldızı motifleri oyulmuş mezar taşları keşfedildi.
İran’ın Doğu Azerbaycan eyaletinin batısında yer alan Sehend dağı eteklerinde üzerinde Davut yıldızı motifleri oyulmuş mezar taşları keşfedildi.
Köylülerin iddialarına göre, Sehend dağı eteklerinde bulunan ‘’Kazan Çay’’ köyüne bağlı tarım arazilerinin yanında, İslam öncesi dönemlere ait olduğu sanılan tarihi bir mezarlık bulundu.
Her ne kadar bölgedeki bu tarihi mezarlık yasadışı hazine avcılarının azizliğine uğramış olsa da, tarihi motiflere sahip mezar taşları hala apaçık kendini göstermekte.
Kazılarda arkeologların dikkatini çeken konu ise, bazı mezar taşlarında belirgin bir şekilde ünlü altı köşeli Davut yıldızının resmedilmiş olması.
Doğu Azerbaycan Kültürel Miras dairesi Eski Genel Müdürü ve Tarihi eser alanında uzman Abdülrahman Vahabzade, konu ile ilgili olarak şu açıklamaları yaptı:
“Genel olarak İslam öncesi tarihte, beşinci hicri yüzyıla kadar bu bölgedeki mezar taşları, din, yaş, cinsiyet veya millet içere yazı veya çizgilere sahip değildi.”
Vahabzade, Azerbaycan havzasında şimdiye kadar bulunan tarihi mezar taşlarında altı köşeli Davut yıldızına daha önce hiç rastlanılmadığını sözlerine ekledi.
Doğu Azerbaycan Kültürel Miras, El Sanatları ve Turizm dairesi arkeoloğu Muhammed Rahmetpur, ise konu ile ilgili açıklama yapma yetkisine sahip olmadığını belirterek, profesyonel hayatı boyunca böyle bir vaka ile karşılaşmadığını ve ciddi araştırmalara gerek duyulduğunu belirtti.
En dikkat çekici açıklama Doğu Azerbaycan Kültürel Miras Dairesi Eski Genel Müdürü Turab Muhammedi’den geldi. Muhammedi daha öncede bu tarz vakalar ile karşılaşıldığını ve Davut yıldızlı mezar taşlarının farklı niyetlere sahip komplo odaklarının işi olduğuna inandığını belirtti.
Muhammedi, bu tarz mezarlara tarihi belgelerde rastlanılmadığına dikkat çekerek konunun daha detaylı incelenmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Muhammedi, kasıtlı bir eylemin söz konusu olabileceğini belirterek sözlerini tamamladı.
Son yıllarda birçok tarihçi ve araştırmacı, Hazar denizinin batı kıyılarının Musevilerin eski yerleşim yerlerinden biri olduğu görüşünü savunmaktadır.
Bilindiği üzere Hazar Türk Kağanlığı 7. ve 11. yüzyıllar arasında Hazar Denizi'nin Batı kıyılarında hüküm sürmüş ve Musevi dininin geleneklerini almış bir Türk devletidir.
Günümüzde hala Karaçaylar ve Balkarlar, Hazar dilinden arta kalan birtakım sözcükleri dillerinde kullanmaktadırlar. Birkısmı Polonya'da yaşayan Karaylar da Musevi olup eski Hazar Türkçesinde konuşmaktadırlar.
Kaynak :