Kerry, Yahudi liderleri ikna edemedi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry geçtiğimiz cuma günü Amerikan Yahudi kuruluşlarının liderleri ile bir araya gelerek varılan nükleer anlaşma ile ilgili bilgi paylaşımında bulundu. Yahudi liderler, konuşmaların samimi ve önemli olduğunu belirtirken, çekincelerinin tamamen aydınlatılmadığını dile getirdi.

Dünya
27 Temmuz 2015 Pazartesi

Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry, çatı organizasyon Yahudi Kuruluşları Başkanları Konferansı ve Amerikan Yahudi Komitesi (AJC) ile ayrı ayrı, kapalı kapılar ardında görüşmeler yapıldı. Kerry, görüşmelerde katılımcı sorularını ve merak ettiklerini yanıtladı. Görüşmelerde, anlaşmanın maddeleri ve etkileri masaya yatırılırken Amerikan Yahudi liderlerinin, İran’ın ABD, Ortadoğu ve İsrail’e yönelik tehditleri sebebiyle duydukları geniş çaplı endişeleri görüşüldü. İran’da yaşanan insan hakları ihlalleri, kıtalararası (balistik) füze geliştirme programı, terörizmi finanse etmesi ve İsrail’e karşı olan tutumu tartışılan diğer konu başlıklarını oluşturdu.

Katılımcılar konvansiyonel silahlar ve balistik füzeler ile ilgili ambargoların yetersiz kalması, İran’ın Parçin Askeri Üssü, İran’ın geçmiş nükleer etkinlikleri ile ilgili konularda endişelerini dile getirdi. Görüşmelerin ardından bir katılımcı, “Kerry gayet açık bir şekilde kendi değerlendirmesini yaptı. Bazı konularda kendisine katılırken, bazı konularda katılmadık. Münazaranın ruhunda bu var” açıklamasını yaptı.

Başka bir katılımcıya göre ise Kerry ‘yeterince tatmin edici’ bilgi vermedi. “İnsanlar endişelerinden arınmadı. Kerry bazı noktalarda bilgi verirken, insanlar verdiği bilgiler konusunda farklı hissetti. Katılır veya katılmazsınız fakat bu önemli bir bilgi alışverişiydi” yorumunu yaptı.