Kudüs’te kutsal mekanlarda gerginlik

Kudüs’ün hem Yahudiler hem de Müslümanlar tarafından kutsal sayılan Tapınak Tepesi /Harem-ül Şerif bölgesinde İsrailli polislerle Filistinliler arasında süren çatışmaların tırmanarak bölgeye yayılmasından korkuluyor.

Dünya
17 Eylül 2015 Perşembe

İsrail iç güvenlik servisi Şin Bet’in istihbaratına dayanarak Filistinlilerin Mescid-i Aksa camisinde bomba, havai fişek ve kaya parçaları yığdığı bilgisini alan İsrail polisi, Yahudilerin yeni yıl bayramı Roş Aşana için her sene olan tepkilere rağmen vazgeçmedikleri Tapınak Tepesi ziyaretleri sırasında organize bir isyanı engellemek üzere pazar gününün erken saatlerinde bayram başlamadan operasyona başladı. Kısa sürede şiddetli çatışmalara dönüşen operasyonda caminin içinde çok sayıda boru bombası ele geçirildi. Filistinlilerin yanı sıra bir de İsrail polisinin yaralandığı çatışmaların ikinci gününün sabahında bayram ziyareti için gelen yaklaşık 500 Yahudi sükûnet sağlandıktan sonra Tapınak Tepesini ziyaret edebildiler.

Salı günü ise şiddetin ölçüsü arttı. Maskeli Filistinli gençler cami içinde tahta ve demir parçalardan, dolaplardan yaptıkları barikatların arkasına geçerek pozisyon aldılar. Müslüman olmayan ziyaretçilerin Tapınak Tepesine giriş için kullandıkları tek kapı olan Mugrabi Kapısı Filistinliler tarafından taşa tutuldu. İsrail polisi Mescidi Aksa’da üçüncü kez müdahalede bulundu.

Pazar gecesi bayram yemeğinden iki kişiyle birlikte evine dönen İsrailli bir sürücü Filistinlilerin arabasına taş atması neticesinde yoldan çıkarak hayatını kaybetmişti.

Mescid-i Aksa’nın da üstünde bulunduğu ve Yahudilerin eski mabetlerinin yer aldığı Tapınak Tepesi’ne Yahudiler ziyarette bulunabiliyor ancak dua etmek yasak. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu gelişmeler karşısında yine de bu statükoyu koruyacaklarını fakat Filistinlilerin Yahudi ziyaretçileri hedef alan kışkırtmaları ve isyanlarının statükoyu ihlal ettiğini belirtti.

OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIDAN TAŞ ATANLARA SERT CEZALAR

Salı gecesi yapılan acil durum toplantıda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistinlilerin ev yapımı silahlarla İsraillilere saldırmalarını engellemek için taş atanlara daha ağır cezalar getirilmesini teklif etti. Teklif bir hafta içinde meclise sunulacak.

Toplantıya Savunma Bakanı Moşe Ya’alon, Güvenlik Bakanı Gilad Erdan, Adalet Bakanı Ayelet Shaked, Başsavcı Yehuda Weinstein ve üst düzey güvenlik yetkilileri katıldı.

Komitenin hazırladığı teklifte askerlerin ateş açma düzenlemelerinde değişiklik öngörülüyor, ayrıca minimum cezaların süresinin arttırılması, taş atan ve reşit olmayan bireylerin ebeveynlerine yüksek para cezası verilmesi gibi sert ölçüler yer alıyor.

Kudüs Belediye Başkanı Nir Barkat toplantı sonrasında yaptığı açıklamada aynı Vatikan, Mekke veya dünyadaki diğer kutsal mekânlarda olduğu gibi Kudüs’te de cami, sinagog ve kiliselerde şiddetin barınmasına izin vermeyeceklerini dile getirdi.

TEPKİLER İSRAİL’E

Olaylar üzerine Müslüman dünyasından İsrail hükümetine tepki yağdı. Türkiye, Ürdün ve Suudi Arabistan tepki gösteren ülkelerin başında yer aldı. Hamas sözcüsünün ‘savaş sebebi’ olarak nitelendirdiği çatışmalarla ilgili BM’yi müdahaleye çağıran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İsrail’in Mescid-i Aksa’nın kutsiyetini çiğnediğini belirtti. Suudi Dışişleri Bakanı Adil Jubeir ‘siyonist düşman’ı camiyi ele geçirmeye çalışmakla suçladı. Ürdün Kralı Abdullah ise ülkesinin İsrail ile ilişkilerini gözden geçireceği uyarısında bulundu.

ABD Dışişlerinden gelen açıklamada Kutsal Tapınak/ Harem-ül Şerif bölgesinde tırmanan şiddet karşısında endişe duyulduğu ve tarihi statükonun korunması gerektiği belirtilirken taraflara sükûneti sağlama çağrısında bulunuldu.

BM Ortadoğu Elçisi çatışmaların Kudüs’ün eski şehir duvarlarını aşarak tüm bölgeye yayılmasından duydukları tedirginliği dile getirirken kutsal mekânlar üzerinde dini çekişmelerin radikal terör örgütü İslam Devleti’nin amaçlarına hizmet edeceğini hatırlattı.