Sukot’un en önemli meyvesi Fas’tan geliyor

27 Eylül gecesi başlayan ve bir hafta sürecek, Yahudi aleminin Sukot Bayramı’nın sembollerinden Etrog meyvesinin en kalitelileri Fas’ta Atlas Dağları eteklerinde yetişiyor.

Dünya
28 Eylül 2015 Pazartesi

Yahudi Nadas kanunları gereği İsrail’de bu sene yetiştirilemeyen Etrog meyvesi (ağaçkavunu diye bilinen bir turunçgil) bu sene İsrail ve dünyanın diğer ülkelerine  Fas’tan ihraç edildi.

Kasablanka’nın yakınında bir kasabada yaşayan emekli restoran çalışanı Muhammed Douch,  Yahudi tüccarların bu meyveye neden bu kadar değer verdiğini tam olarak anlamıyor ancak yetiştirdiği Etroglar 67 yaşındaki emekli için bir geçim kaynağı olmuş.

Her yaz kasabasının dışında Atlas Dağları eteklerinde kurduğu Etrog bahçesinin yakınına taşınan Douch burada meyvenin hahamların istediği şekilde yetişmesi için çalışıyor.

Douch’un yaşadığı Fas’ın bu bölgesinde yüzyıllardır Sukot Bayramı için Etrog yetiştiriliyor.  Bazı Yahudi tüccarlar Douch gibi çiftçilere maddi destek de sağlıyorlar.

Turunçgillerden olan Etrog, hurma, söğüt  ve mersin ağacı dalları ile buket yapılarak her Sukot Bayramı’nda Yahudiler tarafından altı yöne (sağa sola, aşağı yukarı  ve ileri geri) sallanıyor. Bu hareketin sembolize ettiği gerçek Tanrı’nın her yerde olduğu.

Bir yoruma göre buketi oluşturan meyve ve dallardan hurma  dini öğrenen ama dine uygun davranışları olmayan kişileri; mersin ağacı,  dini  öğrenmeyen, buna rağmen iyi davranışlarda bulunan kişileri; söğüt ise dini bilmeyen ve iyi davranışlarda bulunmayan kişileri; Etrog ise  dini  öğrenen ve iyiliksever kişileri sembolize ediyor.