Zülfaris Sinagogu Türk Musevileri Müzesi olarak son misafirlerini ağırladı.
2001 yılından bu yana 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesine ev sahipliği yapan tarihi Zülfaris Sinagogu kapılarını kapattı. Müze ise yenilenerek Neve Şalom Sinagogu çatısı altında hizmet vermeye devam edecek
19. YY’DAN GÜNÜMÜZE
19. yüzyıldan bu yana sayısız sevinçli cemaat etkinliğine tanıklık eden, zaman içinde tamirat ve restorasyon gören, 1985 yılında çevresinde ikamet eden cemaat yokluğundan işlevi sona ererek kapanan Zülfaris, 1992’de Neve Şalom Vakfı’na tahsis edilmişti. Sinagog, Kamhi ailesinin katkıları ve Naim A. Güleryüz’ün tasarımı ile 500. Yıl Vakfı tarafından 2001 yılında müze olarak düzenlenerek hizmete girmişti.
YENİ MÜZE YAKINDA
Yıllar içinde yerli - yabancı binlerce ziyaretçiye, Türk Yahudi toplumunu geçmişini ve geleneklerini bu tarihi mekânda sunan Türk Musevileri Müzesi, 22 Eylül’de son ziyaretçilerini ağırladı. Yeniden yapılandırılma sürecinden geçen müze, Neve Şalom Sinagogu çatısı yakın zamanda tekrar kapıları açacak. Yeni müze çağdaş sunum teknolojileri, obje ve panoları ile özellikle genç kuşaklara yönelik olarak tasarlandı.
22 Eylül’de müze Zülfaris binasında son kez ziyaretçilerini ağırladı. Neve Şalom Sinagogu çatısı altında yeniden yapılandırılarak açılacak olan Türk Musevileri Müzesi için çalışmalar devam ediyor.
Müze yeni sunum teknolojileri, obje ve panoları ile özellikle genç kuşaklara yönelik olarak tasarlandı.
İçeriğinde Türk Yahudilerinin bu topraklarda 1000 yılı aşkın bir süredir varoluşlarının tarihi ve özgün kültürü yansıtılıyor.
500.Yıl Vakfı ve Neve Şalom Vakıflarının mekansal olarak birleşmesi her iki kurum için de pek çok olanak sunuyor. Açılıştan sonra ziyaretçi sayısını arttırmak için konser, sergi ve yeni etkinlikler planlar arasında yer alıyor.