Kerry´den Netanyahu-Abbas buluşmasına engel

İsrail ve Filistinli üst düzey yöneticilerden alınan bilgiye göre, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yakın zamanda İsrail Başbakanı Netanyahu ve Filistin Yönetimi Başkanı Abbas arasında gerçekleşecek bir görüşmeye engel oldu. Pentagon Sözcüsü John Kirby ise iddiaları reddetti.

Dünya
30 Eylül 2015 Çarşamba

Geçtiğimiz pazartesi günü Abbas, Paris'te dört emekli İsrail büyükelçisi ile buluştu. Abbas burada yaptığı açıklamada bir süredir Netanyahu ile bir araya gelmek istediğini fakat 'İsrailli olmayan üçüncü bir tarafın' buna engel olduğunu belirtti. Filistin ve İsrailli yetkililer, Abbas'ın geçen ay içinde gerçekleşen bir olayı ima ettiğini belirttiler.

Netanyahu, tırmanma eğilimindeki şiddete ve Abbas'ın BM Genel Kurulu'na Oslo Anlaşması maddelerini gözden geçireceği ve bazı maddelerini geçersiz sayacağı yönündeki tehditlerine rağmen haftalardır gerek halka açık gerekse resmi ve gayri resmi yollardan barış görüşmelerine tekrar başlamak için Abbas'a yanaşmaya çalışıyordu.

Netanyahu ve Abbas arasındaki mesajların çerçevesinde, Amerikalı olmayan bir yetkili, iki lider arasında bir görüşme ayarlamaya çalıştı. Abbas olumlu cevap verse de Kerry'ye danışması gerektiğini belirtti. Kerry ise Abbas'tan birkaç hafta beklemesini ve ikisi New York'ta BM Genel Kurulu toplantısında bir araya gelmeden önce bu görüşmeyi gerçekleştirmemesini istedi.

Diğer yandan geçtiğimiz hafta sonu Abbas ve Kerry bir araya geldiler.

Kerry'nin Abbas'tan bu sıra dışı istekte neden bulunduğu henüz belirsizliğini koruyor. Son yıllarda barış görüşmelerinde uluslararası kilit adam durumunda olan Kerry'nin aradan çıkartılmak istemediği, Netanyahu ve Abbas'ın ABD müdahil olmadan bir araya gelmelerine engel olmak istediği Filistinli yetkililerin söylemleri arasında bulunuyor.

İsrailli yetkililerin öne sürdüğü bir başka ihtimal ise, Kerry'nin İran'ın nükleer anlaşmasının meclisten geçmesiyle meşgul olduğu ve bu sebeple İsrail-Filistin meselesine vakit ayıramadığı yönünde.

ABD'li kaynaklar Abbas ve çevresindekilerin olaylara getirdikleri yorumu, Abbas'ın Netanyahu ile görüşmek istememesinin suçunu Washington'a atmak istemesi olarak görüyorlar.

Kerry'nin barış görüşmelerini canlandırma amaçlı görüşme yaptığı kişiler arasında İsrail muhalefet lideri Isaac Herzog da bulunuyor. İkili arasında on gün önce Londra'da gerçekleşen ve iki saat süren toplantıda, özellikle barış sürecinin masaya yatırıldığı bildiriliyor. Toplantı hakkında bilgilendirilen İsrailli kaynaklar, Kerry'nin görüşmeye detaylı bir plan ile gelmediğini, fakat Herzog'a barış görüşmelerinin yeniden başlaması ve ilerlemesi için yeniden bir baskı uygulamak istediğini belirttiğini söylüyorlar. Yetkililer toplantıda ayrıca İsrail'in politik meselelerinin görüşüldüğünü, Kerry'nin Herzog'a İsrail'in politik istikrarı ve Netanyahu'nun koalisyon içindeki hareket etme imkânı konusunda sorular yönelttiğini de ekliyor.