Ortadoğu Turu: “İsrailli yerleşimciler Filistinli çocuğa saldırdı” haberi sahte çıktı

İsrail ordusu, Filistinli kaynakların verdiği “Altı yaşındaki çocuk İsrailli yerleşimciler tarafından vuruldu” haberinin doğru olmadığını ortaya çıkardı.

Dünya
7 Ekim 2015 Çarşamba

“İsrailli yerleşimciler Filistinli çocuğa saldırdı” haberi sahte çıktı

İsrail ordusu, Filistinli kaynakların verdiği “Altı yaşındaki çocuk İsrailli yerleşimciler tarafından vuruldu” haberinin doğru olmadığını ortaya çıkardı.

Filistinli haber kaynakları, İsrailli bir yerleşimcinin, 6 yaşındaki Filistinli çocuğu vurduğunu duyurdu. Ancak Filistinli yetkililerin yanı sıra olayı araştıran İsrail ordusu kaynakları haberin, çocuğun kardeşini korumak için uydurulmuş bir hikâye olduğunu ortaya çıkardı.

Olay ile ilgili ilk raporda, çocuğun Kalkilya’daki bir yolun kenarında beklerken, aracını durduran bir İsrailli yerleşimci tarafından karnından vurulduğu ve olayın ardından yerleşimcinin hızla ortadan kaybolduğu bilgileri yer alıyordu.

İsrail ise açıklamasında, olaya hiçbir İsraillinin müdahil olmadığını, Filistinli bir polis olan ağabeyinin silahıyla oynayan çocuğun kazara kendisini vurduğunu belirtti. İsrail ordusuna göre, aile hikâyeyi, polis olan oğullarını korumak ve Filistin Yönetimi tarafından İsrailli yerleşimcilerin saldırılarına maruz kalan mağdurlara verilen yardımdan faydalanmak için uydurdu.

Kalkilya’daki bir hastaneye götürülen çocuğun sağlık durumu henüz netleşmedi.

IŞİD Palmira’da antik Zafer Takı’nı yok etti

IŞİD militanları iki bin yıllık antik Roma şehri Palmira’nın en önemli anıtı olan Zafer Takı’nı havaya uçurdu. Suriye antik eserler yöneticisi, pazar günü yaptığı açıklamada militanların merkezi Suriye’deki iki tapınağı da yok ettiğini belirtti.

Roma döneminden kalma, UNESCO Dünya Mirası listesine dahil Zafer Takı ve diğer kalıntılar ‘kutsallara karşı saygısızlık’ sebebi ile havaya uçuruldu. IŞİD mayıs ayından beri Palmira ve çevresindeki bölgeyi kontrol ediyor.

 

İran Parlamentosu nükleer anlaşmayı kabul etti

İran’ın muhafazakâr ağırlıklı meclisinin komitesi pazar günü alınan karar ile İran’ın dünyanın önde gelen güçleri ile olan anlaşmasını askeri alanlarına herhangi bir denetimin yapılmaması ve füze sistemlerinin gelişiminin engellenmemesi şartı ile kabul etti. Mecliste bu anlaşma için kurulan özel parlamenter komitenin değerlendirmeleri meclis tarafından onaylanır ve üst düzey ruhani yönetim tarafından kabul edilirse yasalaşabilir.

İran’ın ruhani lideri Humeyni 3 Eylül günü yaptığı açıklamada parlamentonun anlaşma lehine karar almasından yana olduğunu ifade etmişti. Humeyni ülkenin en yüksek idari otoritesi olarak ülke ile ilgili tüm politikalarda en son karar alma hakkına sahip bulunuyor.

 

Trump: Ortadoğu Saddam ve Kaddafi ile daha istikrarlıydı

ABD Başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi adaylar arasındaki yarışı önde götüren Donald Trump, Kaddafi ve Saddam’ın, Libya ve Irak’ın yönetiminde olduğu durumda Ortadoğu’nun daha istikrarlı olduğunu iddia etti.

Trump, şu anda Beşar Esad’ı yönetimden göndermek isteyen güçlerin aynı hataya düşmek üzere olduklarını söyledi. Sözlerine, “Olayı çözmek çok zor değil, Libya’ya bakın, orada yaptıklarımıza bakın; altüst durumda” diye devam etti.

Trump aynı örneği de vererek, Irak’ın da altüst olduğunu savundu ve ABD’yi bu durumdan sorumlu tuttu.