İsrail, ABD ve dünya Ankara saldırısını kınadı

Ankara’daki korkunç saldırı dünya liderlerinin gündeminde idi.

Dünya
11 Ekim 2015 Pazar

ABD

ABD Başkanı Barack Obama, dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak, Ankara’daki terör saldırısını şiddetle kınadığını belirtti. Obama telefon görüşmesinde ABD olarak terörle mücadele konusunda Türkiye’nin yanında yer almaya devam edeceklerini vurguladı. Ankara’daki saldırıda hayatlarını kaybedenler için taziye, yaralılar için acil şifa dileğinde bulunan Obama, Türkiye’nin acısını paylaştıklarını belirtti.  ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de “Ankara’da, barışçı göstericilere karşı düzenlenen çirkin saldırıyı şiddetle kınıyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı. 

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği de Twitter’daki mesajında “Ankara’daki son saldırıyı kuvvetle kınıyoruz” şeklinde yazdı.

 

Rusya


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mesajı yolladı. Putin, “Umarım bu alçakça saldırıyı planlayan ve gerçekleştirenler en kısa zamanda yakalanarak hak ettikleri cezayı çekmek için adaletin eline teslim edilir. Rusya olarak teröre karşı mücadelede Türkiye ile işbirliği yapmaya hazırız” dedi. Putin ilerleyen saatlerde de Rusya Güvenlik Konseyi toplantısında Ankara’daki terör saldırısını “küstah eylem” olarak tanımladı ve şöyle konuştu: “Teröristlerin amacı elbette komşumuz ve dostumuz Türkiye’de, yaklaşan genel seçimler öncesinde durumu istikrarsızlaştırmak. Bu bir provokasyondur.”

 

Fransa

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, saldırıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aradı. Cumhurbaşkanı Hollande’ın menfur terör saldırısını kınadığı, Türk halkına taziyelerini ilettiği duyuruldu.

 

İngiltere

İngiltere Başbakanı David Cameron, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu arayarak başsağlığı dileklerini iletti. Cameron, Twitter hesabında “Başbakan Davutoğlu’yla konuşup Ankara’daki terör saldırısıyla ilgili başsağlığı dileklerimi ifade ettim. Düşüncelerim kurbanlar ve aileleriyle”  şeklinde yazdı.

 

Almanya

Başbakan Ahmet Davutoğlu’na taziyelerini ileten Almanya Başbakanı Angela Merkel, saldırıyı, “Demokrasi ve barışa yapılmış korkakça bir eylem” olarak niteledi.

Merkel şu ifadeleri kullandı: “Korku ve gözdağı vermeyi amaçlıyorlar”.

 Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier de saldırıyı sert dile kınarken, “Barışçıl göstericilere yönelik acımasız saldırı demokrasiye yapılan bir saldırıdır. Türkiye’deki parlamento seçimleri öncesi korku atmosferi yaymak istiyorlar, nefreti yaymayı amaçlıyorlar” şeklinde tepkisini dile getirdi.

İsrail

İsrail’in Ankara Büyükelçiliği de yayınladığı mesajda “Ankara’daki vahşi saldırıyla sarsıldık. İsrail büyükelçiliği, korkunç olayı şiddetle kınamakta, Türk halkına, kurbanların yakınlarına derin taziyelerini iletmektir' denildi.