Portekiz vatandaşlığı başvurularında sonuçlar alınmaya başlandı.
86 yaşındaki Eric Henriquez hafızası zayıflamaya başladığı zaman aile geçmişini araştırmaya karar verdi. Eric, anne tarafından olan Yahudi bağlantısını her zaman hatırlıyordu.
Alfonso Paredes Henriquez, 33 yaşındaki torun, bu araştırma görevini üstlendi ve resimler, soyağacı ve eski belgelerden oluşan bir dosya hazırladı. Katolik bir babanın ve Yahudi bir annenin oğlu olan ve Panama’da yaşayan Alfonso kısa bir süre sonra İberya Yarımadasından gelen bir Sefarad Yahudisi olarak, ailece İspanyol ve Portekiz vatandaşlığına başvurabileceklerini öğrendi. Daha önce başvurmuş olduğu İspanyol vatandaşlığı sürecinin uzamasından dolayı daha fazla vakit kaybetmek istemediğinden yakın zamanda resmiyet kazanan Portekiz vatandaşlığı için başvuru işlemlerini başlattı. Avukatlar aracılığı ile yaptığı başvuruyu takiben birkaç ay sonra Alfonso, 1946 yılında Kral Manuel I tarafından ülkeden kovulan Sefarad Yahudileri arasından Portekiz vatandaşlığına hak kazanan ilk kişi olduğunu öğrendi ve Portekiz pasaportunu aldı.
Portekiz’in Expresso gazetesi ile görüşen Alfonso, “Biz bir haksızlığı düzeltiyoruz. Bu haksızlık yalnızca bana ve aileme yapılan bir hata değil aynı zamanda tarihi bir hata. Bu yüzden alınan karar bizim için çok duygusal” dedi.
Panamalı iki kardeş Alberto ve Alfonso Paredes Henriquez, 2 Ekim’de Adalet Bakanı Paula Teixeira da Cruz tarafından vatandaşlığa hak kazandıklarına ilişkin bilgilendirildiler. Panamalı kardeşler Portekiz’deki bir hukuk bürosundan hukuki destek aldı. Hukuk bürosu Sefarad kökenini kanıtlayan sertifikaları Porto Yahudi Cemaati’nden aldı. Alfonso başvuru için üç bin Euro’dan fazla para harcadığını belirtti. Henüz Portekiz’e gitmedi ama yakın zamanda bir gezi yapmayı planlıyor. Sayelerinde Portekiz pasaportuna sahip olduğu Porto Yahudi Cemaati’ndeki kişilerle tanışmak istiyor. Benzer bir haber de yine bir Portekiz gazetesi olan Publico’dan geldi. Gazete, biri Brezilya diğer ikisi Panama’dan olmak üzere Sefarad kökenli üç kişiye vatandaşlık verildiğini yazdı. Yine aynı gazetenin haberine göre mevcut başvuru sayısı 250 civarında. Başvuruların 133’ü Türkiye’den.