Kültür Festivali LİMMUD’un açılış gecesinin ardından…

Siyasetten spora, sanattan felsefeye, sayısız konu ve konuk, bu yıl da Limmud’da bir araya geldi. 7-8 Kasım tarihlerinde, UÖMO’da gerçekleşen Limmud Festivali’nin bu yılki sloganı ‘Dinle, Sorgula, Hayal Et, Deneyimle, Paylaş’ oldu. Festivalin açılışını The New York Times yazarı Roger Cohen yaparken, kapanış konuşmacısı Gazeteci Ahmet Hakan oldu.

Sibel KONFİNO Toplum
11 Kasım 2015 Çarşamba

7 Kasım Cumartesi gecesi 11. Limmud Türkiye Festivali, Liat Murat Barbut’un açılış ve hoş geldiniz konuşmasıyla başladı. Daha sonra, değişik ülkelerdeki muhabirlik ve yöneticilik deneyiminin ardından 11 Eylül terör saldırısında The New York Times’ın Dış Haberler Bölümü’nü yönetmeye başlayan ve sayısız ödül alan Roger Cohen sözü aldı. Cohen, kendi ailesinden örneklerle Yahudi toplumunun sürekli hareket halinde olduğuna değinen bir konuşma gerçekleştirdi. “Ağaçların kökleri, Yahudilerin bacakları vardır” diyen Cohen, İsrail’in politikalarını da eleştirdi: “En kötü barış savaştan iyidir” gibi sözlerle de konuşmasını sürdüren Roger Cohen’in ardından Adrien Ouaki’nin ‘Dust of Life’ adlı filminden alıntılar sunuldu. Gecenin kapanış konuşmacısı ise ünlü orkestra şefi nam-ı diğer ‘İnsanların Şefi’ İtay Talgam idi. Talgam, maestroların belki de bugüne kadar dikkat etmediğimiz, gerek elleri, gerek vücudu, gerekse gözlerinin hareketleriyle verdiği mesajlarla dikkat çekti. Farklı maestroların performanslarından görüntüler paylaşarak katılımcıların onların yönetme şekilleri hakkındaki düşüncelerini nedenleriyle paylaşmalarını rica etti.

 

Renkli isimler, renkli konular...

Özellikle yurt dışından gelen konukların sunumları büyük ilgi gördü.

Dr. Ruth Calderon’un ‘Rabbi Akiva Hz İsa ve Bilel ile Görüşür’ (Metin Çalışması ile Barışa Giden Yol), Guillaume Perrier’in ‘1915-2015: Türkiye Geçmişi ile Yüzleşiyor’, James Mc Millan’ın ‘All is One: Türkiye’deki Gençlere Holokost Eğitimi Vermek’, Prof. Amitai Ziv’in ‘Tıp Eğitiminde 21. Yüzyıl Simülasyonu’,  Joey Leskin’in ‘Yahudi Olmak ve Yine Instagram Kullanmak’, Dr. Nissan Perez’in ‘Fotoğrafçılık Bir Yahudi Sanatı mıdır?’, Prof. Margalit Ziv’in ‘Küçük Çocuklara Kitap Okuma Yoluyla İsrail’de Sosyal Adalet ve Barış Eğitimini Teşvik Etmek’ ve Dr. Andre Oboler’in ‘Yeni Medya Aracılığıyla Eski Antisemitizmin Yeniden Doğuşu’ sunumları tercüme ile yapılmasına rağmen katılımcıları memnun etti.

Kişisel gelişim alanında Dr. Özgür Bolat (Mutluluk ve Başarının Psikolojisi) ve Psi. Dr. Serkan Özgün (Belirsiz Kayıp: Hoşça Kal Demeden Gitmek ya da Gitmeden Hoşça Kal Demek) dikkat çeken isimler ve konu başlıklarıydı.

Siyaset ve politika, her yıl olduğunu gibi bu yılda çokça konuşuldu. Tolga Tanış, Obama Dönemi Ankara-Washington İlişkilerini anlatırken, Özlem Denli Sosyoloji ve Siyaset Felsefesi Perspektifinden Gezi ‘Olaylarını ele aldı.

Emir Alkaş ve İsmail Şenol, ‘Basketbol Bir Oyundan Daha Fazlası’ sunumu, Metin Aroyo ise ‘Ironman –Triatlon: Kolay Olsaydı Herkes Yapardı’ sunumu ile sporu da Limmud gündemine soktular.

Lisya Kalma Patir ve Kaan Kayabalı, ‘Dijital Dünya, Sosyal Medya ve Dijital Pazarlama’yı, Moris Kastro ise ‘Türkiye’de ve Dünyada E-Ticaret Başarı Trendleri’ni anlattılar. Daha önce de Limmud’un konuşmacılarından olan Okan Bayülgen ile söyleşi de ilgi gören sohbetlerden biri oldu.

Sanat ve Kültür alanında da Max Maçoro 1492’ye kadar Sefarad Tarihi hakkında, Beki Ruso-Betti Delevi Yeruşalayim ile ilgili birer konuşma yaptılar. Alp Allovi ve Ozzy Grayf müzik konusunu irdelerken Eytan İpeker ile Yoel Meranda Bir Sinema Filminin yapım sürecini paylaştılar. Avi Mizrahi Müzik ve İnsan, Esra Aliçavuşoğlu ise ‘Çağdaş Sanatı Nasıl Anlarız?’ konularını sundular.

 

Limmud’daki sayısız sunum, konuşma, atölye ve konferans, Şalom yazarlarının kaleminden bu hafta Şalom sayfalarında…