Antalya’daki G20 zirvesinde en önemli konu: Terör, Erdoğan- Obama görüşmesinde iki lider teröre karşı ortak hareket etme konusunda açıklamalar yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama G20 görüşmelerinden önce bir araya geldi.
Erdoğan ve Obama arasındaki görüşme 1 saat sürdü.
Saat 10.20'de başlaması beklenen görüşme 20 dakika gecikmeyle saat 10.40'ta başladı. İki lider el sıkışarak fotoğraf çektirdikten sonra görüşmeye geçti.
Regnum Carya' Oteli’ndeki toplantıya Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Ak Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Ak Parti İstanbul Milletvekili Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç katıldı.
ABD Başkanı Obama'nın heyetinde ise Dışişleri Bakanı John Kerry ile ABD'li yetkililer yer aldı.
Görüşme 11.45'te sona erdi.
İki lider görüşme sonrası açıklama yaptı.
Erdoğan açıklamasının satırbaşları:
“G-20 Zirvesi'ni, belirlenen başlıklar altında devam ettireceğiz ancak ana konumuz teröre karşı yapılması gerekenler olacaktır.
Kolektif bir terörizm anlayışıyla karşı karşıyayız. Terörün dini, ırkı, milleti, vatanı yoktur ve Paris'tekinde de yine aynen Ankara'da, Gaziantep'te, Suruç'ta, Diyarbakır'da olduğu gibi kolektif bir terörle karşı karşıya kaldık.
Bu terör eylemi tüm insanlığa karşıdır.
Sayın Başkan ile Suriye'de DAEŞ ile mücadeleyi ele alma fırsatımız oldu. Koalisyon güçleri noktasında, bundan sonra atacağımız adımları da değerlendirme fırsatı bulduk.
Stratejik ortaklar olarak bundan sonraki süreçte de dayanışmamızı dünya barışına bir katkıda bulunmak için kararlılıkla devam ettireceğiz.”
Obama'nın açıklamasının satır başları:
“G20 geleneksel olarak küresel ekonomi konularını tartışmak için bir platformdur.
Ama sayın Erdoğan'ın da söylediği gibi Paris'te yaşanan hain saldırılar sonrasında acil konular da dahil olacak görüşmelerimize.
Ankara'daki saldırıda olduğu gibi Fransa'da da masum insanları hedef alan bu saldırılar bütün insanlığa yapılmış saldırılardır.
İkimizde Fransa ile dayanışma içinde duruyoruz. Hain saldırının faillerinin adaletle yüzleşmeleri için elimizden geleni yapmaya hazırız.
Türkiye hem Suriye hem de Irak'ta IŞİD tehdidiyle savaşma konusunda önemli bir koalisyon ortağıdır.
NATO'da bir müttefik olarak Türkiye, IŞİD'e karşı yapılan mücadelede önemli bir ortak olmuştur.
Dolaysıyla çok verimli bir toplantımız oldu. Viyana'daki diplomatik görüşmelerden bahsettik. Ankara'da, Paris'te felaket acılar yaratan bu DAEŞ tehdidiyle nasıl başa çıkacağımızdan bahsettik.
Türkiye halkı şu anda neredeyse 2 milyon mülteciyi barındırmaktadır. Bu çok ağır bir yüktür. Bu krize yardım konusunda diğer ülkelerin neler yapabileceğine bir arada karar vereceğiz.”