e-psikolog

Neli AŞKANER Çocuk-Aile
16 Kasım 2015 Pazartesi

Merhabalar,

Öncelikle e-psikolog kösesine göstermiş olduğunuz yoğun ilgiden dolayı teşekkür ederiz. Ben e-psikoloğunuz Neli Aşkaner olarak sizlerin ruh sağlığı ve psikoloji alanlarıyla ilgili tüm sorularınızı ve merak ettiklerinizi uzmanlığım doğrultusunda yanıtlamaya çalışacağım.  Bu haftanın soru ve cevapları aşağıda yer almaktadır. Hepimize güzel bir hafta diliyorum.

DÖRT YAŞINDA BİR KIZIM VAR, YEMEK YEME KONUSUNDA SIKINTI YAŞIYORUZ. BU KONUDA NASIL DAVRANMAM GEREKİYOR?

Sağlıklı beslenme birçok annenin hassas olduğu ve zorlandığı bir konu. Aslında bebekler ve çocuklar altı aylıktan itibaren el-ağız koordinasyonunu geliştirmeye başlarlar ve kendilerini besleyebilirler. Çocuklarımızı daha çok yesinler diye biz beslediğimiz zaman onların doğal gelişimini engellemiş oluyoruz. Öncelikle onların midelerinin bizimkinden küçük olduğunu unutmamak ve porsiyonlarını kendimizinkinden daha ufak tutmak gerekir.

Yemek seçen çocuklara özel yemek pişirilmemeli, onlara evdeki yemeklerden seçme şansı verilmelidir. Menünüzde bir sebze, bir protein çeşidi, bir de çocuğun hoşlandığı ve kolaylıkla yediği karbonhidrat çeşidi olması ideal. Çocuk ancak sebzesini ya da protein içeren yemeği yedikten sonra ona makarna ya da pilav tarzı yemekler sunulmalı.

Yemek yemeği reddeden çocuğunuza, daha sonra acıktığı zaman meyve, süt, meyve suyu gibi atıştırmalık sunarsanız çocuk da doğal olarak sevmediği yemek olduğu zaman yemeyecektir çünkü zaten daha sonra acıktığında istediğini yiyebilmekte ve doymakta. Bu konu her aile ve çocuk için özel olarak ele alınması ve duruma göre farklılık gösteren bir yaklaşım gerektirse de, şu genel geçer bir kuraldır ki; anne yemek konusunda ne kadar uğraşır ve çocuğu zorlarsa çocuk o kadar direnç gösterecek ve yemek yemeyi sorun haline getirecektir. Yemek yeme doğal bir süreç ve gerekliliktir, oyuncaklar ve televizyon kullanımı yardımcı olmak yerine uzun vadede problem çıkarır.