Şalom Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas, Gazeteci Hakan Çelik’in CNN Türk’te yayınlanan programına katıldı
Hakan Çelik’le Hafta Sonu programının bu haftaki konukları Şalom Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas, Vakıflar Meclisi eski Üyesi Laki Vingas ve ünlü besteci Cenk Taşkan oldu. ‘Türkiye’nin Zenginliği’ başlığıyla yayınlanan programda, Türkiye’deki azınlıkların geçmişte ve günümüzde yaşadığı sıkıntılar konuşuldu.
Programa, “Yoğun gündem kapsamında uzun süredir konuşmadığımız bir konu var. Türkiye’de Rumlar, Türkiye’de Ermeniler, Türkiye’de Yahudiler… Neler yapıyorlar?” diyerek başlayan Hakan Çelik her azınlık grubunun Türkiye’de kaç kişi kaldığını ve azalmanın sebeplerini sordu. Konuklarının Türkiye vatandaşı olduğunu program boyunca birkaç kez vurgulayan Çelik, konuklarından askerlik anılarını anlatmasını istedi.
Besteci Taşkan’ın asıl adının Majak Toşikyan olduğunu belirten Çelik, Taşkan’ın müzik kariyerini, şarkılarını izleyicilere hatırlattı. Taşkan’ın neden ismini değiştirmek zorunda kaldığının sebebini soran Çelik, bestecinin Hrant Dink Oratoryosunun bir bölümünü de izleyicilerle paylaştı.
Laki Vingas, Türkiye’deki azınlıkların sayıca çok azaldığından yola çıkarak, önemli olanın sayıdan ziyade tecrübe olduğunu belirtti. Türkiye’deki en eski topluluklarından biri olduklarını hatırlatarak yaşam tecrübelerinin fazla olduğunu dile getirdi. 20. yüzyılda dini azınlık gruplarına hep ideoloji gözünden bakıldığını belirten Vingas, 21. yüzyılın daha iyi olması dileğini paylaştı.
Şalom Gazetesi hakkında Molinas’tan bilgi alan Hakan Çelik, gazete ve derginin nerelerde bulunabileceğini, gelir kaynaklarını, abone sayısını da sormayı ihmal etmedi. Molinas, Şalom’un tüm yazar ve editör kadrosunun gönüllülük esasında çalıştığını vurguladı. Türkiye’de günümüzde Yahudiler eskiye göre daha özgür olduğunu belirten Molinas, Türk Yahudilerinin karşılaştığı kimliksel baskı ve önyargıları dile getirdi. Yahudilerle ilgili olarak “Her şeyin altında Yahudiler vardır” ifadesinin bir şehir efsanesi olduğunu belirten Molinas, yaratılan bu komplo teorilerinin nedenlerini de açıklamaya çalıştı. Özellikle sosyal medyadaki ötekileştirmenin, nefret söylemine dönüştüğünü vurgulayan Molinas, ‘Tüm Yahudiler zengindir’ varsayımının da artık doğru olmadığını dile getirdi.
Azınlıkların son dönemlerde devlet nezdinde daha görünür olduğunu, sosyal medyada yaşadıkları, kullandıkları diller, azınlık bireylerinin topluma katkıları, azınlık gruplarının yaptığı ortak projeler, programda konuşulan diğer konu başlıkları oldu.
CNNTürk’te yayınlanan programı izlemek için