ADL, boykot kararı alan Amerikan Antropoloji Derneğini kınadı

ADL, İsrailli resmi akademik kurumların boykot edilmesini onaylayan Amerikan Antropoloji Derneği’ni kınadı

Dünya
25 Kasım 2015 Çarşamba

ABD Denver’da, yaklaşık 1400 dernek üyesinin katılımıyla gerçekleşen Amerikan Antropoloji Derneği yıllık konferansında sunulan boykot önergesi, 1040 üyenin boykot ve yaptırımların uygulanması lehine evet demesiyle onaylamış oldu.

ADL (İnkâr Ve İftira ile Mücadele Derneği) bir bildiri yayınlayarak Amerikan Antropoloji Derneğinin aldığı kararı “Akademik özgürlük ve Şkirlerin serbestçe paylaşılmasına yapılmış çok yanlış bir saldırı” olarak tanımladı.

Bildiride, “Alınan yanlış karar ile dernek kendisini, İsrail’in tecrit edilmesi için uğraşan BDS hareketi ile aynı cephede konumlandırmış oldu” vurgusu yapıldı ve “BDS hareketi iki devletli çözümü desteklemediği gibi, bir Yahudi devleti olarak İsrail’in sürekli varlığına karşıdır” denildi.

Önergenin kabulü sırasında, İsrailli akademik kurumların boykot edilmesini talep eden antropologlar, “Uzun bir geleneğe dayalı sömürgecilik ile ilgili, antropologlar olarak biz, verdiğimiz bu kararla İsrail’in Yahudi üstünlüğüne ve Şlistin’i mülksüzleştirmeye dayalı, yerleşimci, sömürgeci rejiminin ana sorun olduğunu teyit etmiş olduk. Boykotu destekleyerek antropologlar, adalet için Şlistinlilerle dayanışma içinde duruş sergilemiş oluyor” açıklamasını yaptı.

İsrailli resmi akademik kurumlar ile işbirliğinden kaçınılarak uygulanacak boykot ile ilgili son karar, nisan ayında 10 binden fazla üyenin katılımıyla gerçekleşecek oylamada verilecek.