ABD Yahudi cemaatleri: “Sığınmacılar tehdit değil, geçmişin acı bir hatırasıdır”

Bazı Amerikalı siyasetçilerin Suriyeli mültecilerin güvenlik gerekçesi ile ABD’ye alınmaması konusunda yaptıkları açıklamaya birçok Amerikan Yahudi cemaatinden, tepki geliyor.

Dünya
26 Kasım 2015 Perşembe

Yahudi cemaatleri, siyasetçilere,  2. Dünya Savaşı’nda Nazi rejiminden kaçan binlerce Yahudi’nin nasıl ABD elçiliklerinden casus oldukları  korkusu ile  geri çevrildiklerini hatırlattı. 

Yahudi kuruluşlarından, Orthodox Union, Rabbinical Assembly  başta olmak üzere 11 farklı cemaat ve 70 organizasyon ortak açıklamalarında: şu ifadelere yer verdi: “Suriyeli göçmenler bize acı hatıralarımızı yeniden hatırlattılar. 2. Dünya Savaşı öncesinde ve savaş esnasında Yahudiler de sığınmak istedikleri ABD’den geri çevrilmişti.” 

Kongreye çağrıda bulunan ortak açıklamada, ABD senatörlerinden,   Başkan Barack Obama’nın sığınmacı programına destek olunması ve  önümüzdeki yıl 10 bin sığınmacının ülkeye kabul edilmesi istendi. 

Açıklamaya imza atan gruplar içinde, ADL, Reform Hareketi, Amerikan Yahudi Komitesi, Yahudi Kadınlar Ulusal Konseyi ve iltica konuları ile ilgili Yahudi sivil  toplum örgütü HIAS da bulunuyor.