70 Pencere konferansları başladı
70 Pencere ve Aşkenaz Kütüphanesinin birlikte gerçekleştirdiği konferansların ilk konuğu R. Ari Shishler oldu. R.Shishler’in, 30 Kasım akşamı ‘Sanal Dünyada Gerçek İlişkiler’ başlıklı konuşması büyük ilgi gördü.
Güney Afrika’da yaşayan ve 15 yıldır Tora Akademisinde ders veren R.Shishler ayrıca Amerika, İngiltere ve İsrail’de Yahudi tarihi, kişisel gelişim ve Talmud dersleri veriyor.
R.Shishler,30 Kasım akşamı ‘Sanal Dünyada Gerçek İlişkiler’ konuşmasının başında günümüzdeki yüksek boşanma oranlarına ve bekar kişilerin sayısının artmasına dikkat çekti. Teknolojinin ilerlemesiyle, insanlar arasındaki sıcak temasın azaldığını, insanların aynı binada, hatta aynı evde bile mesajla haberleştiğini, bu şekilde sürekli iletişimde olduklarını sanırken aslında farkında olmadan birbirlerinden giderek uzaklaştıklarını ve bu yüzden ailelerin dağıldığını, yeni aile kurmanın bu kadar zor olduğunu anlattı. 20.yüzyılın en etkili Yahudi liderlerinden olan ve Rebbe adıyla anılan Menachem Mendel Schneerson’un özel hayatından ufak bir kesit sunarak, karı-kocanın farklı uğraşları olsa da birbirlerine zaman ayırmaya özen göstermelerinin ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Rebbe’nin 7/24 denebilecek kadar Tora çalıştığını, araştırdığını, okuduğunu, öğretilerini aktardığını, buna rağmen hiç aksatmadan her gün karısıyla sohbet edecek zamanı mutlaka ayırdığını, ayırdığı bu zamanı tamamen ona adadığını ve sohbetlerin ayaküstü değil, çay eşliğinde kaliteli bir şekilde gerçekleştiğini anlattı. Rebbe’nin, karısına bir şey söylemek istediğinde hiç bir zaman odadan odaya seslenerek konuşmadığını, mutlaka onun olduğu yere, yanına giderek söylediğini de ekledi.
Günümüzde facebook, whatsapp ve diğer teknolojik gelişmelerle insanlar, karşısındakine sadece onların bilmesini istediği kadarlık bir gerçeği göz önüne koyuyor. Bu şekilde birçok şey saklanabiliyor, gerçek saptırılabiliyor, algılarla oynanabiliyor ve insanlar birbirlerinden uzaklaşıyor.
R.Shishler, en uzak mesafenin, insanların farklı yönlere dönmeleriyle oluştuğunu belirtti. Göz temasının bir ilişkide ne kadar önemli olduğunu, derin ve anlamlı bir ilişki için mutlaka sıcak temas ve karşındakini hissetmek gerektiğini anlattı.
İnsanın, yaratılanlar içinde en üst düzey tür olduğunu anlatan R.Shishler, insanın ‘medaber-konuşan’ olarak adlandırıldığını belirtti. ‘Konuşma’nın, aslında ‘söylemek’ten farklı olduğuna dikkat çekti. Herkesin farklı dilleri olduğunu, karşısındakinin dilini anlayabilmek için insanın kendi içinden çıkıp daha büyük bir bütünün-ilişkinin- parçası olmaya çalışması gerektiğini, ilişkilerin ancak bu şekilde yürütülebileceğini önemle vurguladı. Konuk konuşmacı, eşlerin birbirlerine yakınlaşmak için gösterdikleri çabaların aynı zamanda Tanrı’yı da o ilişkiye yakınlaştırdığını da sözlerine ekledi.
R.Shishler katılımcılardan gelen sorulara cevap verdikten sonra gece, Barınyurt tarafından hazırlanan ikramlar ve sohbet ile devam etti.