Hanuka Bayramı için evde donut yapmak isteyenler… İşte size basit bir tarif:
Malzemeler: 3 bardak un, 2 yumurta, ½ paket kuru maya, 1 Paket vanilya, 3 çorba kaşığı şeker, ½ çay bardağı ılık süt, ½ çay bardağı eritilmiş tereyağı, ½ çay bardağı ılık su, 1 çay kaşığı tuz.
(Malzeme miktarı yaklaşık 20 donut içindir)
Yapılışı: Unu düz bir kaba alarak ortasını açın, yumurtaları bu çukura kırın ve karıştırın.
Ayrı bir kapta şeker, maya ve sütü karıştırın. Karışımı 10 dakika bekletin.
Sonra iki karışımı birleştirin ve ortaya çıkan hamuru yoğurun.
Tüm malzemelerin homojen olduğunu gördükten sonra tuz, su ve yağı ekleyin, hamuru yumuşak ve yapışkan olana kadar tekrar yoğurun.
Karışımı bir kağıt ile sararak en az yarım saat, 25-30 derecede bekletin. Bu hamurun mayalanmasını sağlayacaktır.
Süre geçtikten sonra hamurdan küçük toplar yuvarlayın ve bunları bir tepsiye dizin ve yine 25-30 derecede yarım saat bekletin. Topların hacminin artarak şişmesi doğru yolda olduğunuzu teyit edecektir.
Daha sonra toplara tekerlek şekli vererek kızgın yağda kızartın.
Kızaran donutlar soğuduktan sonra üstlerine erimiş çikolata dökünüz. Çikolata anında donacak ve üstünü kaplayacaktır. Çikolata yerine farklı sos ve tatlar kullanabilirsiniz.
Çikolata sosu yapımı: Yaklaşık 200 gram parça çikolatayı metal bir kaba koyun ve içine bir çay bardağı süt ekleyin. Metal kabı içinde su kaynayan daha büyük bir kabın içine koyarak sütle çikolatayı eritin.
Donut ve Hanuka
Yahudiler çağlar boyunca yaşadıkları zorlukları, tecrübelerini adetlerine, kültürlerine ve yemeklerine yansıtmış bir ulustur.
Yaşanan bir tecrübeyi unutmamak ve gelecek nesillere aktarmak neredeyse Yahudiler için tarih boyunca bir yaşam biçimi oldu. Sekiz gün süren Hanuka Bayramı’nın en sembolik yiyeceği ise Sufganiyot olarak adlandırılan donut tatlılarıdır.
Tüm dünyada çocukların en sevdiği tatlılardan biri olan bu küçük tatlı simitler, çikolatalısından, tarçınlısına Hanuka Bayramı’nda daha fazla tüketilir.
Bu tatlının Hanuka’nın sembolü olmasının sebebi yağda kızarmış olmasıdır. Çünkü Hanuka Bayramı, yüzyıllar evvel Kutsal Tapınak’ta bir günlük yağın kandilleri sekiz gün boyunca yakma mucizesini hatırlamak için kutlanır.