Bu hafta ağımıza takılanlar

Yaşlı kaptan, Reuven Pinhasi, İstanbullu’ydu. Aslen, Rus Musevi’siydi. Henüz üç yaşındayken Bolşevik devriminden kaçmışlar, Beyoğlu’na yerleşmişler, Avusturya Lisesi’nde okumuş, 1943’te İsrail’e göç etmişlerdi. Türkçesi ordandı. Lastik bottaki Türkler, İsrail teknesine alındı. Kocatepe’nin komutanı kendini tanıttı, “etrafta başka botlar var” dedi. Tur atıldı. İki bot daha bulundu. Gerisi yok. 42 askerimiz kurtarılmıştı. Tekne 20 metreydi. Türkler bölgeden ayrılmak istemiyor, aramaya devam etmek istiyordu ama, istiap haddi dolmuştu. İsrailli kaptan “bize de ateş açılma ihtimali var, öğrencilerimin sorumluluğu bende, uzaklaşmak zorundayız” dedi. Çaresiz kabul ettiler. İsrailli öğrenciler battaniye dağıttı, sofra kurdu. 20 saat yol yaptılar, Hayfa’ya vardılar. İsrail donanması törenle karşıladı. Ankara’yla temas kuruldu. Başbakan Ecevit talimat verdi, THY’nin Boğaziçi isimli uçağı Tel Aviv’e indi, bahriyelerimizi alıp geldi. YILMAZ ÖZDİL - SÖZCÜ

İzak BARON Diğer
9 Aralık 2015 Çarşamba
  • Yaşlı kaptan, Reuven Pinhasi, İstanbullu’ydu. Aslen, Rus Musevi’siydi. Henüz üç yaşındayken Bolşevik devriminden kaçmışlar, Beyoğlu’na yerleşmişler, Avusturya Lisesi’nde okumuş, 1943’te İsrail’e göç etmişlerdi. Türkçesi ordandı. Lastik bottaki Türkler, İsrail teknesine alındı. Kocatepe’nin komutanı kendini tanıttı, “etrafta başka botlar var” dedi. Tur atıldı. İki bot daha bulundu. Gerisi yok. 42 askerimiz kurtarılmıştı.

Tekne 20 metreydi. Türkler bölgeden ayrılmak istemiyor, aramaya devam etmek istiyordu ama, istiap haddi dolmuştu. İsrailli kaptan “bize de ateş açılma ihtimali var, öğrencilerimin sorumluluğu bende, uzaklaşmak zorundayız” dedi. Çaresiz kabul ettiler. İsrailli öğrenciler battaniye dağıttı, sofra kurdu. 20 saat yol yaptılar, Hayfa’ya vardılar. İsrail donanması törenle karşıladı. Ankara’yla temas kuruldu. Başbakan Ecevit talimat verdi, THY’nin Boğaziçi isimli uçağı Tel Aviv’e indi, bahriyelerimizi alıp geldi. YILMAZ ÖZDİL - SÖZCÜ

------------------------------------------------

 

Bu Haftanın “Takılanlar”ı

  • İSRAİL YA DA RUSYA’NIN BİRBİRLERİNİN UÇAKLARINI DÜŞÜRMESİ, TÜRKİYE’NİN RUSYA SAVAŞ UÇAĞINI DÜŞÜRMESİNE BENZEMEZ

Tek tek gidelim: Esad’ın gitmesi İsrail’e yönelik hem Suriye, hem de Lübnan sınırından gelen Hizbullah tehdidini azaltır. O nedenle Esad’sız ve mümkünse bölünmüş bir Suriye, Hizbullah’ı zayıflatacağı ve topraklarını Golan Tepeleri üzerinden genişletmesine imkân vereceği için İsrail’in işine gelir. Kaos ortamı, hem dünya kamuoyundan, hem de bölgedeki örgütlerden İsrail’e yönelik eleştiri, tehdit ve saldırıları azaltıyor. IŞİD terörüyle özdeşleştirilen İslam imajının kirlenmesi İsrail’i haklı çıkarıyor. Avrupa medyasında IŞİD’in örgüt isminin “İslam Devleti” olarak anılması boşuna değil. Bundan sonra kendisine yönelecek Suriye, Filistin ve İran tehditlerine karşı İsrail’in daha sert önlemler almasının yolunu açıyor. İsrail, IŞİD ve Kürt petrolünün satışına aracılık faaliyetinden gelir elde ediyor. O nedenle sessiz kalmak İsrail’in işine geliyor.

Bu arada İsrail’in Türkiye’ye bir enerji işbirliği önerisi yaptığını da not edelim. Mavi Marmara olayı sonrası ilişkileri rayına oturtmak amacıyla, Suriye’de ortak düşman cephe ve Levant bölgesindeki doğal gaz rezervlerinin TANAP’a bağlanmasını sağlayacak bir boru hattı imasıyla, Türkiye’ye bir zeytin dalı da uzattı. Devam edelim: Şurası açık ki Hizbullah, İsrail’in açık düşmanı. İsrail fırsat bulduğu her yerde Hizbullah’ı vurmak ister. Ama İsrail’in Suriye’de Hizbullah’ı vurması artık kolay değil. Çünkü Hizbullah artık Rusya’nın Suriye’deki kara gücü gibi savaşıyor. Dahası, Ruslar şu anda her tür hava saldırısına karşı çok duyarlılar ve önlem aldılar. S – 400 füzeleri bu amaçla konuşlandı.

Şurası İsrail için çok önemli bir sorun haline geldi: S – 400’ler, İsrail’in Suriye içinde Hizbullah’ı ve doğrudan İran’ı vurabilme imkânlarını sınırladı!

Öte yandan İsrail’in, Rusya’nın S – 400’lerine yakalanmadan Hizbullah’ı Suriye’de vurup vuramayacağını anlamak amacıyla Yunanistan’ın Crete adasındaki S – 300’ler üzerinden tatbikat yaptığı da iddia ediliyor. Habere göre, Crete adasında Rusların G. Kıbrıs’a 18 yıl önce sattığı S – 300’ler üzerinden yapılan tatbikatın amacı, Suriye’de Rus radarlarına yakalanmadan Hizbullah’ı vurmanın mümkün olup olmadığını anlamak. İsrail, Rusya’nın S – 300’leri İran’a satmasından da endişe ediyor. Çünkü S – 300’ler aynı anda birden fazla savaş uçağına 300 km’ye kadar balistik füze atabiliyor. Suriye Ordusu ve Hizbullah güney batıya ilerledikçe İsrail, El Nusra Cephesi’nin zayıflamasından ve İran’ın açık hedefi olmaktan endişe ediyor. İran’ı, Hizbullah aracılığıyla Golan Tepeleri üzerinden kendisine yönelik açık bir cephe oluşturmaya çalışmakla suçluyor.

Rusya’nın İran ve Hizbullah’a verdiği silahların İsrail’e yönelmesi halinde tehlikenin büyüyeceği çok açık. Netanyahu ile Putin’in birkaç kez bir araya gelip, olası bir kaza ihtimalini bertaraf etmek için görüşme yaptıkları malum.

Doğrusu, İsrail ya da Rusya’nın birbirlerinin uçaklarını düşürmesi, Türkiye’nin Rusya savaş uçağını düşürmesine benzemez. Çok daha tehlikeli sonuçları olur.

Vedat Özdan

http://t24.com.tr/yazarlar/vedat-ozdan/suriye-ic-savasinda-israil-neden-tarafsiz-kaldi-ne-olursa-tehlike-buyur,13392

 

  • ÖZÜR ŞARTI YERİNE GETİRİLDİ. ANCAK TAZMİNAT VE AMBARGONUN KALKMASI HENÜZ YERİNE GETİRİLMEDİ.”

Geçtiğimiz hafta gözlerden kaçan kritik bir şey oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan Paris’te İklim Zirvesi’ndeyken ayaküstü “Kol Yisrael” adlı İsrail radyosuna konuştu.

“İlişkiler düzelebilir mi” diye soran muhabire, “Neden olmasın? Yeter ki şartlar yerine getirilsin” diye cevap verdi. Peki bu açıklama birdenbire nereden çıktı? Ve ne anlama geliyor? Bu soruyu bizzat Cumhurbaşkanı’na Katar dönüşümüzde uçakta sordum. Erdoğan “şartlardan neyi kastettiğimiz belli” dedikten sonra ekledi: “Özür şartı yerine getirildi. Ancak tazminat ve ambargonun kalkması henüz yerine getirilmedi.” Erdoğan’ın mesajını daha iyi anlamak için, dün Türkiye’ye döner dönmez üst düzey bir Türk yetkiliyle konuştum. Yetkili Erdoğan’ın sözünü “iyi niyet beyanı” diye nitelendirdi.

Ve İsrail Başbakanı Netanyahu’nun dilediği özürden sonra, iki ülkenin tazminat meselesinde mutabık kaldığını hatırlattı. “O nedenle top artık Netanyahu’da” dedi.

Ve İsrail bir adım attığı takdirde sürecin hızlanacağını söyledikten sonra, sürpriz bir çıkış yaptı: “Yakında bir toparlanma olabilir.”

Netanyahu da 20 Kasım’da aynı sinyali vermişti:

"Diplomatik ilişkilerdeki zor duruma rağmen Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret, tarihinin en yüksek seviyesinde. Ve Akdeniz'de bulunan doğal gaz rezervleriyle ilgili Türkiye ile işbirliği olanaklarını araştırma imkanı var."

İki ülkeyi ilişkileri düzeltmeye iten faktörlerden biri de zaten bu.

İsrail’in doğu Akdeniz havzasındaki, yani Levant bölgesindeki gazının dünya pazarlarına açılmasının tek uygun yolu Türkiye üzerinden transferi. Bu da iki taraf için de çok kazançlı. İkinci faktör ise, bölgede gittikçe tırmanan gerilime ve iki ülkeyi de endişelendiren İran’ın yükselişine karşı istikrarlı bir ortak ve işbirliği arayışı. İşte o nedenle değişime hazır olun.

Verda Özer

http://sosyal.hurriyet.com.tr/yazar/verda-ozer_511/israille-yakinda-toparlanma-olabilir_40023004#

 

  • YAŞLI KAPTAN, REUVEN PİNHASİ, İSTANBULLU’YDU. ASLEN, RUS MUSEVİSİYDİ. HENÜZ ÜÇ YAŞINDAYKEN BOLŞEVİK DEVRİMİNDEN KAÇMIŞLAR, BEYOĞLU’NA YERLEŞMİŞLER, AVUSTURYA LİSESİ’NDE OKUMUŞ, 1943’TE İSRAİL’E GÖÇ ETMİŞLERDİ. TÜRKÇESİ ORDANDI

Kocatepe battı. 30 bot vardı. Birbirlerine bağlı, topluca durmaları gerekiyordu. Ancak panikle ipleri kestiler, dağıldılar. Mareşal Çakmak ve Adatepe yaralı halde yardıma gelmeye çalıştı ama, jetler nefes aldırmıyor, aralıksız saldırıyordu. Çare yok, ya bırakıp kaçacak, ya da batacaklardı. Bıraktılar.

Komutanın botunda 20 personel vardı. Sığmıyorlardı. Akdeniz köpekbalığı kaynıyordu. Üstlerine sarımtırak, iğrenç kokulu koruma maddesini sürüp, sırayla denize indiler, iplere tutuna tutuna hayatta kalmaya çalıştılar. Gece oldu. Zifiri karanlık. Yıldızlara baka baka, memlekete doğru kürek çektiler. Sabah oldu. Öğle oldu. 24 saat geçti. Ufukta kara görünmüyordu.

İkindiye doğru, balıkçı motoru ebadında bir tekne göründü. Mermileri namluya sürdüler. Yunan’sa, vuruşarak şehit olacaklardı. Komutanın kim olduğu belli olmasın diye, rütbeleri sökmüş, denize atmışlardı, rutin savaş protokolüydü. Tekne yanaştı. Kaptanı yaşlıca bir adamdı. İngilizce “Kimsiniz?” diye sordu. “Siz kimsiniz?” cevabı aldı. Yaşlı kaptan gülümsedi, “Türk müsünüz?” dedi. Bu defa İngilizce değil, Türkçe konuşmuştu!

İsrail deniz ticaret okulunun teknesiydi. İsmi, Mevuot Yam’dı. Anlamı, denizin başlangıcı’ydı. Kaptanlık ve balıkçılık kursu gören 13 öğrencisiyle Santorini açıklarındayken, savaş çıktığını öğrenmiş, İsrail’e dönüyorlardı. Muhriplerin vurulduğundan haberleri yoktu, tesadüfen denk gelmişlerdi.

Yaşlı kaptan, Reuven Pinhasi, İstanbullu’ydu. Aslen, Rus musevisiydi. Henüz üç yaşındayken Bolşevik devriminden kaçmışlar, Beyoğlu’na yerleşmişler, Avusturya Lisesi’nde okumuş, 1943’te İsrail’e göç etmişlerdi. Türkçesi ordandı.

Lastik bottaki Türkler, İsrail teknesine alındı. Kocatepe’nin komutanı kendini tanıttı, “etrafta başka botlar var” dedi. Tur atıldı. İki bot daha bulundu. Gerisi yok. 42 askerimiz kurtarılmıştı.

Tekne 20 metreydi. Türkler bölgeden ayrılmak istemiyor, aramaya devam etmek istiyordu ama, istiap haddi dolmuştu. İsrailli kaptan “bize de ateş açılma ihtimali var, öğrencilerimin sorumluluğu bende, uzaklaşmak zorundayız” dedi. Çaresiz kabul ettiler. İsrailli öğrenciler battaniye dağıttı, sofra kurdu. 20 saat yol yaptılar, Hayfa’ya vardılar. İsrail donanması törenle karşıladı. Ankara’yla temas kuruldu. Başbakan Ecevit talimat verdi, THY’nin Boğaziçi isimli uçağı Tel Aviv’e indi, bahriyelerimizi alıp geldi.

Yılmaz Özdil

http://www.sozcu.com.tr/2015/yazarlar/yilmaz-ozdil/akdeniz-1002557/

 

  • İSRAİL İÇİN ÖNEMLİ OLAN SURİYE’DE SAVAŞ SONRASI NASIL BİR YAPININ ŞEKİLLENECEK OLMASI. ÇÜNKÜ RUSYA, İSRAİL’İN BÖLGEDE EN YAKIN TEHDİT GÖRDÜĞÜ LÜBNAN KÖKENLİ HİZBULLAH’IN BİR NUMARALI DESTEKÇİSİ İRAN İLE BİRLİKTE HAREKET EDİYOR

Suriye’deki savaşta tarafsız bir çizgideymiş izlenimi veren İsrail, zaman zaman sınır ötesi hava saldırıları ve bazen silahlı gruplara desteğiyle gündeme geldi.

Rusya, Suriye’deki savaşa dahil olduğunda, İsrail Başbakanı Netanyahu, Rusya ile bölgede bir savaş kazası yaşanmaması için Moskova ile görüşmeye giden ilk liderlerden biriydi.

İsrail için önemli olan Suriye’de savaş sonrası nasıl bir yapının şekillenecek olması.

Çünkü Rusya, İsrail’in bölgede en yakın tehdit gördüğü Lübnan kökenli Hizbullah’ın bir numaralı destekçisi İran ile birlikte hareket ediyor.

Laik çizgideki Esad yönetimi, baba Hafız Esad’dan bu yana İsrail’in bildik bir düşmanıydı. İsrail açısından Hizbullah, IŞİD’e göre daha yakın bir tehdit.

İsrail, anlaşılan Rusya’nın bölgedeki askeri mevcudiyetini temkinle izliyor.

Cuma günü Reuters Ajansı’nda bir haber vardı. İsrail, ilkbaharda Yunanistan’ın Girit Adası’nda konuşlu Rus yapımı S 300 savunma füzeleriyle ile ilgili Yunanlarla beraber tatbikat yapmış. Savaş oyununun amacı bu füze savunma sistemlerinin nasıl körleştirilebileceğini anlamakmış. Rusya biliyorsunuz; bölgeye S­300 ve S­400 sistemleri yerleştirdi. İki gün önce başka bir haber vardı. İsrail, Suriye’de Esad’ın Scud füzesi taşıyan kamyonlarını vurdu diye. İsrail bir yandan Rusya’nın varlığı konusunda askeri önlemini alıyor, öte yandan Suriye hava sahasında rahatça hareket ettiğine göre Moskova ile de işbirliğini sürdürüyor. Yine Reuters’ta bir haber vardı. ABD’li bir yetkili Rus uçağını düşürdüğünden beri Türk uçaklarının, Suriye’ye sınır ötesi harekât yapmadığını söylüyordu. Çünkü Rusya’nın Türkiye’ye misilleme yapabileceği ve krizin kontrolden çıkabileceği kaygısı söz konusu. Rus­Türk krizinin ortasında Ankara ile yakınlaşması İsrail’i de Moskova ile gerginliğe taşıyabilir. Netanyahu da geçen ay söylemişti; Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesinin gözden geçirildiğini.

Diplomatik krize rağmen Türkiye ile İsrail arasındaki ticaretin en yüksek seviye ulaştığını da eklemişti. Ama bu açıklama Rusya ile uçak krizinden birkaç gün önceydi. Rusya’ya rağmen Suriye’de rahatça faaliyetlerine devam ederken, Türkiye ile ekonomik ilişkilerini sürdürürken İsrail’in son gelişmeler ışığında yakında Ankara ile statükoyu değiştirmesi şaşırtıcı olur.

Nilgün Tekfidan Gümüş

http://sosyal.hurriyet.com.tr/yazar/nilgun-tekfidan-gumus_424/suriye-krizinde-israil-nerede_40023593#

 

Netten okumalar

  • AVRUPA NEDENSE HER TERÖR OLAYINDA YAHUDİLER’İ SUÇLUYOR – YAİR LAPİD

http://israilblogu.com/2015/12/02/nedense-her-teror-olayinda-avrupa-yahudileri-sucliyor/

 

  • ONURLU BİR HAYAT YAŞAMAK – HALİL TURHANLI

http://www.taraf.com.tr/onurlu-bir-hayat-yasamak/

 

  • OSMANLI’YA SIĞINAN YAHUDİLERE KUCAK AÇAN OTEL – TOLGA TEKİN

http://www.yeniasir.com.tr/sarmasik/2015/11/19/osmanliya-siginan-yahudilere-kucak-acan-otel

 

  • DİNİ SORGULAMA SÜRECİNE SİYAH-BEYAZ BAKIŞ: TİKKUN

https://gaiadergi.com/dini-sorgulama-surecine-siyah-beyaz-bakis-tikkun/

 

  • AYDINLILAR EN ÇOK İSRAİL MALI ALMIŞ?

http://www.mucadele.com.tr/yazar/guclu-cezik/aydinlilar-en-cok-israil-mali-almis-1268

 

  • DARİO MORENO KİMDİR? - ABDULKADİR HAZMAN

http://kentyasam.com/dario-moreno-kimdir-yhbrdty-3756.html

 

Takılan tweetler

rïva ‏@Rivokhay  5 Ara

Donald Trump'ın Yahudi seçmenlere yaptığı konuşmasından bir cümle "Ben de sizin gibi pazarlıkçıyım"

 

Pinar Tremblay ‏@PinarTremblay  4 Ara

Donald Trump’ın muhafazakar Musevi gruba verdiği konuşma buram buram antisemitism kokuyor...

 

Karel Valansi ‏@karelvalansi  4 Ara

Karel Valansi Retweetledi: Truth for Israel

Türkiye-Rusya krizi İsrail'e mi yaradı? Ruslar domatesi, Türkler doğalgazı İsrail'den almayı planlıyor

 

Sedef Kabas ‏@SedefKabas  2 Ara

"One minutes" cakası sona erdi.. RTE: "İsrail ile ilişkiler düzeltilebilir" dedi. Tam da Rusya ile kriz yaşanan bir dönemde...

 

Ahmet Memiş ‏@ahmemis  28 Kas

Diyor ki AKP'li gruptaki, "Suriye'den girip, İran, İsrail'den çıkalım." Diğeri de "Sonunda olacağı o" diyor. Dinlemek eğlenceli baya ))

 

ishak ibrahimzadeh ‏@ishak5723  

Akşam tekrar Hanukiyaları yakıyoruz .. Gene mucizelere ihtiyaç duysakta, biz üstümüze düşeni yapalım.. Hag Sameah

 

ivo molinas ‏@basyazar  6 Ara

Yahudilerin Işıklar Bayramı'ndaki mumların Avrupa'da olduğu gibi burada da meydanlarda yakılmasını hayal ediyorum.

 

ivo molinas ‏@basyazar  4 Ara

'Yahudi Murdoch'...Ayırımcılık değilse ne bu?

Yahudi Murdoch'ın sahibi olduğu FOX News, Hürriyet, Sözcü ve Cumhuriyet'e özendi http://str.cm/fwzpSZ 

 

Mustafa Akyol ‏@AkyolMustafa  

Filistin'in hesabını Türk Yahudilerinden sormak, hem haksızlık hem cehalet. Pakistan'ın Bangladeş'e zulmünün hesabını Türklere sormak gibi.